Bolniška po operaciji žolčnih kamnov - bolniški list, vloge in ostale informacije

🕑 Sep 28, 2023


 

 

Žolčnik, organ v obliki hruške, vam povzroča težave in kmalu vas čaka operacija. Kako je potem z bolniško? Definitivno je potrebno nekaj počitka po operaciji. Kako lahko uveljavljate svoje pravice za začasno odsotnost od dela in nadomestilo plače? Katere vloge potrebujete? Do kdaj vam more osebni zdravnik izdati elektronski bolniški list? Kdo je odgovoren za pravočasno izdajo elektronskega bolniškega lista? Kdo vse je upravičen do nadomestila plač? Ali je nezaposlena oseba lahko upravičena do nadomestila?

 

 

Žolčni kamni

 

Žolčnik in žolčevod imata pomembno vlogo pri prebavi. Pri več kot 10% odraslih pa nastanejo, v tem t.i. biliarnem sistemu, kamni, bolje poznani kot žolčni kamni. Nekateri pacienti nimajo nobenih simptomov, medtem ko pri drugih lahko sprožijo pojav bolečin in drugih težav. Žolčnik leži na desni strani trebušne votline, tik pod jetri. Z maščobami bogat obrok sproži krčenje žolčnika in izločanje žolča, gosta tekočina zelenkasto-rumenkaste barve. Pomaga pri prebavi maščob in absorpciji vitaminov topnih v maščobah. Pomaga pa tudi pri odstranjevanju odpadnh snovi iz telesa, na koncu pa se izloči z blatom.

 

Večina žolčnih kamnov ne povzroča simptomov, problem pa je, če le-ti ustvarijo ‘zaporo’ v žolčevodu in preprečijo izločanje žolča. Trajajo približno 15 do 30 minut in so pogostejše po težkih, mastnih obrokih, ko se žolčnik krči in poskuša izločati v prebavila. Kljub hudim bolečinam pa niso življenjsko ogrožajoči. 

 

Kdo je bolj dovzeten za nastanek žolčnih kamnov?

Tveganje za nastanek žolčnih kamnov je višje pri osebah starih 40 let in več, ženske, nosečnicah in debelih. Tveganje je višje tudi pri tistih, ki so bili v stanjih stradanja ali so več mesecev prejemali hranilne snovi s pomočjo infuzije. Tveganje se poveča tudi, če ima oseba prehrano, ki vsebuje premalo/preveč maščob ali premalo vlaknin. Tveganje se tudi poveča, če imate sladkorno bolezen, bolezni jeter, bolezni končnega dela tankega črevesja ali njegova odstranitev, bolezni kot so levkemija ali anemija srpastih celic.

 

 

Kako dolgo lahko pričakujete odsotnost?

 

Predvideno odsotnost vam bo predpisal vaš osebni zdravnik. Sama dolžina bolniške se bo razlikovala od vrste operacije in vsakega posameznika. Nekateri lahko začnejo delati že po enem tednu, drugi potrebujejo cel mesec okrevanja v domačem okolju. Žolčni kamni so precej pogosta bolezen. Operacija lahko poteka na dva načina: laparoskopsko in klasično.

 

 

Laparoskopska operacija žolčnih kamnov in pričakovana bolniška

Laparoskopska operacija traja približno eno uro. Lahko boste imeli nameščeno tudi drenažno cevko, ki pa jo običajno odstranijo po 12 do 24 urah. Če boste operirani na ta način, boste najverjetneje odpuščeni v domačo oskrbo že naslednji dan. Naj bi s športom pričeli takrat, ko ne boste imeli več bolečin. Običajno od tri do štiri tedne po posegu. Morebiti je dobro omeniti svojega osebnemu zdravniku ali vaša služba vključuje veliko fizičnega dela. Ta bo vam na podlagi tega lahko dal dovolj dolgo priporočeno odsotnost od dela.

 

Včasih med laparoskopsko operacijo ugotovijo, da način ni primeren. V tem primeru nadaljujejo s klasično operacijo. To se zgodi v približno 10% primerih.

 

Klasična operacija žolčnih kamnov in pričakovana bolniška

Pri tej operaciji, kirurg napravi približno 10 cm dolg rez prečno v zgornjem delu desne strani trebuha. Sam nadaljnji potek operacije je enak, okrevanje pa je nekoliko daljše. Po takšni operaciji boste načeloma ostali v bolnišnici od tri do pet dni. Glede športnih aktivnosti pa svetujejo previdnost prvi mesec po operaciji.

 

Nadaljevanje zdravljenja v domačem okolju

Po operaciji je načeloma svetovano, da nekaj dni počivate. Telo bo izčrpano zaradi stresa in same operacije. Po operaciji je svetovana tudi posebna dieta, za katero se pozanimajte preko ustreznih kanalov.

 

 

Tri do pet dni po operaciji boste morali ponovno obiskati osebnega zdravnika, ki vam bo odstranil prevezo, odstranitev sponk ali šivov pa po predvidoma deseti dan po operaciji. Po 14 dneh lahko začnete postopoma stopnjujete fizične aktivnosti. Morate se pa izogibati fizičnim naporom dokler čutite bolečine.

 

 

Kdo je upravičen do začasne zadržanosti z dela?

Pravica do začasne zadržanosti od dela in z njo povezane pravice do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja imajo zavarovanci, ki so v delovnem razmerju, osebe, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnosti, lastniki zasebnih podjetij, vrhunski športniki, vrhunski šahisti, kmetje, če so za to pravico zavarovani in pod določenimi pogoji tudi brezposelne osebe. Brezposelne osebe imajo pravico do nadomestila, če so imeli pravico do denarnega nadomestila priznano še pred uveljavitvijo Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki je začel veljati z dnem 31.5.2012.

 

 

 

Kaj potrebujete, da uveljavljate pravico do začasne zadržanosti?

 

Da ste upravičeni do pravico do začasne zadržanosti od dela in z njo povezane druge pravice, morate sami priskrbeti elektronski bolniški list od svojega osebnega zdravnika. To lahko naredite na več načinov, torej ni omejeno na ali to storite ob kontrolnem pregledu, preko telefona ali emaila. Način opredeli vaš osebni zdravnik, ni pa specificiranega načina (pisna ali ustna oblika) kako morate priti do elektronskega bolniškega lista. Važno je, da svojega osebnega zdravnika opozorite do kdaj morajo izdati elektronski bolniški list, in sicer najkasneje do pred iztekom meseca, za katerega je potreben bolniški list.

 

Kaj če ne kontaktirate svojega osebnega zdravnika pravočasno?

Če svojega osebnega zdravnika zaradi izdaje bolniškega lista ne kontaktirate pravočasno, ga osebni zdravnik sam od sebe ne bo izdal. Če bolniški list ni izdan, delodajalcu ne bo dosegljiv informacijski sistema SPOT. Obračun nadomestila plače s strani delodajalca tako ne bo več možen.

 

 

Izjema je samo v primerih, ko osebni zdravnik strokovno presodi, da je izdaja bolniškega lista vnaprej utemeljena lahko tudi vnaprej izda elektronski bolniški list, še preden se je začasna zadržanost od dela zaključila.

 

Več o elektronskem bolniškem listu

Osebni zdravnik bolniški list ne izda avtomatično, ampak je za to potreben izrecen dogovor med zdravnikom in zavarovancem ter na način, ki ga opredeli osebni zdravnik.

 

Zavarovancem ZZZS svetuje, da ob zaključku bolniškega staleža oziroma nekaj dni pred koncem meseca (če bolniški stalež traja še v prihodnjem mesecu), pokličejo osebnega zdravnika in ga zaprosijo za izdajo elektronskega bolniškega lista.

 

Višina nadomestila plače je odvisna od osnove za nadomestilo, razloga in trajanje začasne zadržanosti od dela ter način valorizacije.

 

 

 

Postopek uveljavljanja pravice do nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela

 

Pravica se lahko uveljavlja na več načinov. Prvi način je uveljavljanje refundacije nadomestila s strani delodajalca, kjer se nadomestila plač izplačujejo zavarovancem v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja njihovi delodajalci. Delodajalcu ZZZS kasneje povrne izplačana nadomestila po vložitvi zahtevka za refundacijo, praviloma v elektronski obliki. Drugi način je uveljavljanje pravice do nadomestila samostojnih zavezancev. Ti lahko uveljavijo pravico do nadomestila med začasno zadržanostjo od dela iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja tako, da izpolnijo posebno pisno vlogo in jo posredujejo na ZZZS. Zadnji način je neposredno izplačilo nadomestila plače delavcu. V tem primeru ZZZS izplača zapadlo neizplačano nadomestilo plače neposredno delavcu v skladu z desetim odstavkom 137. člena in četrtim odstavkom 230. člena Zakona o delovnih razmerjih. Izplača se za čas odsotnosti z dela s pravico do nadomestila plače v breme zdravstvenega zavarovanja po 12. 7. 2013.

 

 

 

Kaj lahko naredi delavec, če preneha delovno razmerje med trajanjem začasne zadržanosti?

 

V tem primeru velja neposredno izplačilo nadomestila plače delavcu po prenehanju delovnega razmerja. In sicer velja, da na podlagi vložene vloge lahko ZZZS neposredno izplačuje nadomestilo plače delavcu, ki mu je med trajanjem začasne zadržanosti od dela prenehalo delovno razmerje.

 

Pravna podlaga za zgornje pravice je iz zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, na podlagi pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja in zakona o delovnih razmerjih. Pravna podlaga pa so tudi navodila o uresničevanju pravice zavarovancev do začasne zadržanosti od dela in do nadomestila plače, pravilnik o uveljavljanju izplačila nadomestne plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na zahtevo delodajalca in nenazadnje na podlagi zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji.

 

 

Vloge in priloge za uveljavljanje bolniške za kilo, hernijo ali pruh

Vloge in priloge, ki jih potrebujete za uveljavljanje pravic o začasne zadržanosti od dela sta potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela in v primeru darovanja krvi: predpisani obrazec, ki potrjuje, da je zavarovanec daroval kri.

 

Ste imeli slab odziv svojega delodajalca na novico vaše začasne odsotnosti od dela?

Če ste imeli slab odziv svojega delodajalca na novico vaše začasne odsotnosti od dela, lahko svoje anonimno mnenje o njem objavite na Preveri.podjetje.si in s tem pomagate iskalcem službe pri bolj informirani odločitvi glede njihove naslednje zaposlitve. Negativen odziv je namreč skrajno neprimeren.

 

 

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri