Bodoči delodajalec - spoznajte ga pred prijavo ali razgovorom

🕑 Mar 30, 2023


 

Delodajalec

Bodoči delodajalec - spoznajte ga pred prijavo ali razgovorom

 

 

Nemalokrat se zgodi, da iskalci zaposlitve sprejmejo delovno mesto, brez da bi vedeli karkoli o bodočem delodajalcu, kulturi v podjetju in njegovih zaposlenih. Preverjanje delodajalca je dober, če ne ključen način, da se izognete zaposlitvi v organizaciji, ki z vami ne deli enakih načel, kulture, ciljev. 

 

 

Zato, ko iščete novega delodajalca ali se pripravljate na razgovor z njim, s preverjanjem nekaj najpomembnejših točk o podjetju preverite, kako deluje, katere vrednote postavlja v ospredje, kakšna bo najbolj verjetno vaša plača. 

 

 

Je torej potencialni delodajalec pravi za vas?

 

 

 

Kako se predstavlja delodajalec 

 

Obisk spletne strani organizacije ali profilov na družbenih omrežjih je zagotovo eden od prvih korakov ustvarjanja slike o bodočem delodajalcu. 

 

Na spletni strani se seznanite z dejavnostjo podjetja, izdelki in storitvami. Pobrskate lahko tudi za certifikati, ki jih ima vaš bodoči delodajalec, recimo: 

 

 

 

 

Na družbenih omrežjih je običajno več priložnosti, da dobite vpogled v "vsakdanje življenje" v podjetju. Spremljate lahko dogodke, ki jih organizira ali se udeležuje podjetje, vidite interakcijo s kupci, strankami in si tako morda lažje predstavljate delovni vsakdan. 

 

 

 

Ali delodajalec ponuja konkurenčne plače

 

Eno od najpogostejših vprašanj na razgovoru je vprašanje o plačnih pričakovanjih.

 

Če boste podjetje temeljito preverili, boste nanj lažje odgovorili. 

 

Če so plačna pričakovanja za delodajalca previsoka, delovno mesto ne bo vaše, nasprotno pa, če navedete konkurenčno številko, date vedeti, da ste se pozanimali o podjetju prav tako pa tudi, da poznate svojo vrednost na trgu dela. 

 

 

Kandidati imate z dostopom do interneta vsekakor dostop do kar nekaj virov, ki vam lahko izdajo informacije o plači, da boste lahko ocenili, kaj je za vas najnižja sprejemljiva plača oziroma da lahko navedete razpon, v katerem so možna pogajanja glede višine plače. 

 

 

Vpogled v stanje na trgu glede plačnih pričakovanj v Sloveniji so na voljo tukaj, ko želite informacijo o plači na konkretnem delovnem mestu pri točno določenem delodajalcu pa boste odgovor najhitreje našli na portalu https://preveri-podjetje.si/

 

 

 

Bodoči delodajalec - spoznajte ga pred prijavo ali razgovorom

 

 

 

 

Kaj še lahko ponudi delodajalec 

 

Finančna varnost, ki vam jo omogoča plača, je gotovo eden najbolj pomembnih faktorjev pri izbiri poklica in iskanju zaposlitve, ni pa edini, kar je pokazala tudi raziskava Global Talent Survey 2020. Vprašani so med ključne dejavnike zaposlitve na prvo mesto postavili odnose na delovnem mestu ter ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem. 

 

 

Delodajalec lahko sicer ponudi oziroma omogoči različne ugodnosti in priložnosti, recimo: 

 

 

  • Prilagodljiv delovni čas
  • Hibridno delo / Delo od doma 
  • Izobraževanje, usposabljanje
  • Delničarstvo zaposlenih 

 

 

Kaj je za vas in vašo prihodnost najbolj pomembno, oziroma za katere dodatke, ugodnosti ter vrednote ste pripravljeni razmišljati o podpisu pogodbe o zaposlitvi, se odločite sami.

 

 

 

Kultura podjetja

 

Delati v podjetju, ki si prizadeva za dobre odnose med sodelavci in vodstvom, za odprto in pošteno komunikacijo ter ustvarjanje okolja, kjer je delodajalec pripravljen prisluhniti zaposlenim, sliši njihove pomisleke, daje povratne informacije in uvaja spremembe oziroma ukrepa, da zaposleni ostanejo motivirani, zadovoljni, imajo občutek vrednosti in zaupanja, je gotovo recept za uspešnost zaposlenih. 

 

 

 

Fleksibilnost dela

 

S pandemijo Covid-19 je delo od doma postalo stalnica, z umirjanjem situacije pa se je pojavil nov trend - hibridno delo, ki si ga želi precej zaposlenih, omogoča pa ga kar nekaj delodajalcev. Gre za način dela, kjer zaposleni delo delno opravljajo na daljavo, delno pa v pisarni. Za delavce to pomeni več svobode pri določanju delovnega urnika in več udobja, za delodajalca pa nižje stroške v pisarni, hkrati pa še vedno ohranjanje nadzora nad zaposlenimi oziroma delovnim procesom, ko se ta odvija v pisarni.

 

 

 

Bodoči delodajalec - spoznajte ga pred prijavo ali razgovorom

 

 

 

 

Kako delodajalca ocenjujejo zaposleni

 

Ljudje se v vseh možnih situacijah zanesemo na mnenja, priporočila, ocene. Ko izbiramo restavracije, ko se odločamo, kateri film bomo gledali, pred večjimi in manjšimi nakupi. Zakaj bi torej bilo preverjanje delodajalca drugačno? 

 

 

Informacije iz prve roke so zagotovo ene od najkoristnejših, saj vam povejo, kako zaposleni dojemajo delodajalca. 

 

Na podlagi izkušenj zaposlenih (prejšnjih ali sedanjih) se boste lažje odločili, v katera podjetja se boste prijavili kot iskalec zaposlitve. 

 

 

 

Karierna rast in prihodnost pri delodajalcu

 

Iskalci zaposlitve na začetku veliko pozornosti namenjajo čim prejšnji zaposlitvi, morda celo mislijo, da na trgu dela niso v položaju, ko bi bili izbirčni glede delodajalca. 

 

V začetnih fazah razgovorov oziroma v prvih dneh zaposlitve zato vprašanje o dolgoročnih priložnostih na delovnem mestu morda ne dobijo dovolj pozornosti. A da bi si zagotovili poklicno zadovoljstvo, je zelo pomembno, da ugotovite, ali delodajalec ponuja možnosti napredovanja na delovnem mestu, za katerega se prijavljate. 

 

Prav tako preverite, bodisi na spletu, če ne prej pa zagotovo na razgovoru pri delodajalcu, ali podjetje omogoča usposabljanja in izobraževanja, na katerih lahko izboljšate svoje kompetence in pridobite nove. Če vas to vprašanje zanima, boste delodajalcu pokazali tudi, da ste se pripravljeni učiti, izboljšati veščine in znanja, kar lahko pomeni veliko prednost pred drugimi kandidati.

 

 

Z različnimi viri lahko torej zelo dobro osvetlite različne vidike delodajalca in službe, ki jo ponuja, kar je lahko ključnega pomena za dobro poklicno odločitev, zato se na karierni poti vedno informirajte.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri