Ali lahko delodajalec odredi kolektivni dopust?

🕑 Jun 13, 2023


 

 

Kolektivni dopust

 

 

Ali lahko delodajalec odredi kolektivni dopust?

 

Kolektivni dopust ni nič nenavadnega. Morda pogosteje o »kolektivcih« slišimo v poletnih mesecih, a lahko gre za enega ali več dni kadarkoli v letu. 

 

Delodajalec kolektivni dopust lahko odredi, pri tem pa mora upoštevati zakonodajo, ki ureja izrabo letnega dopusta, kakor tudi določbe kolektivnih pogodb in internih aktov. 

 

 

Dopust je pravica vsakega delavca, a ne odloča sam, kako in kdaj ga bo koristil 

Dopust je pravica zaposlenega, ki se prične z dnevom sklenitve delovnega razmerja. A pravica do dopusta še ne pomeni, da ima delavec v celoti možnost odločati o tem, kako ali kdaj bo dopust koristil. 

 

Delavec dopust izrablja po dogovoru z delodajalcem, termine odsotnosti z dela je namreč potrebno uskladiti tako kot do dopušča delovni proces, seveda pa je pri tem potrebno upoštevati tudi potrebe delavca. 

 

 

Koliko dni dopusta pripada delavcu 

 

Minimalni dopust v koledarskem letu ne sme biti krajši od štirih tednov oziroma 20 dni. Letni dopust je krajši le, če delavec ni zaposlen za celo koledarsko letu, v tem primeru mu pripada sorazmerni del dopusta. 

 

Delavci imajo lahko tudi več dopusta. Dodatni dnevi med drugim pripadajo starejšim (od 55 let) in invalidnim delavcem, pa tudi delavcem, ki negujejo in varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo. Dodaten dan letnega dopusta pripada delavcu tudi za vsakega otroka, mlajšega od 15 let.

 

Poznamo tudi plačan izredni dopust, dodatne dneve pa lahko opredeljujejo kolektivne pogodbe in splošni akti delodajalca. Zagotovo ste že slišali za dopust na delovno dobo, ki ni zakonski kriterij, a ga kot takega upoštevajo številni delodajalci. 

 

Delavec lahko le 1 dan dopusta izrabi po svoji izbiri in o čemer mora obvestiti delodajalca najmanj 3 dni prej. Za koriščenje ostalega dopusta, delavec potrebuje odobritev delodajalca, pri čemer velja, da mora najmanj 14 dni dopusta delavec koristiti v kosu, dva tedna pa je tudi minimum, ki ga mora delavec v koledarskem letu izkoristiti za dopust. Mnogi delodajalci se zato odločijo za 14 dni kolektivnega dopusta. 

 

Ali lahko delodajalec odredi kolektivni dopust?

 

 

 

Delodajalec lahko določi kolektivni dopust

O številu dni letnega dopusta, kamor je lahko vključen tudi kolektivni dopust, če se je delodajalec odločil zanj, mora delodajalec zaposlene in sindikate obvestiti pisno, lahko z objavo na oglasni deski v poslovnih prostorih podjetja, po emailu ipd. Zakon o delovnih razmerjih v drugem odstavku 160. člena določa, da mora delodajalec odmero o dopustu sporočiti najkasneje do 31. marca.

 

Kolektivni dopust sicer ni določen z zakonom, ga pa določi delodajalec, ko za posamezno delo določi delovne dneve in dneve, ko se ne dela. 

 

Ko gre za kolektivni dopust, zaposleni ne more odločati o njem. Če je delodajalec določil kolektivni dopust, ga mora delavec izkoristiti takrat kot ostali zaposleni. 

 

Delodajalec pa mora pri določanju kolektivnega dopusta paziti, da ne omeji pravice delavca do letnega dopusta, to so: počitek, rekreacija in družinske obveznosti. 

 

 

Zakaj se delodajalci odločijo za kolektivni dopust 

Razlogov je verjetno toliko, kot je delodajalcev. Med najpogostejše razloge sodi potreba po izvedbi določenih del, ki jih je možno opraviti le ob zaustavitvi delovnega procesa. V mnogih panogah je kolektivni dopust določen v obdobju z manj naročil in obdobje ko so tudi poslovni partnerji odsotni. 

 

Kolektivci so pogosti v času poletnih šolskih počitnic, pa tudi pozimi, največkrat med božično-novoletnimi prazniki. Velikokrat gre tudi le za dan ali dva, največkrat med delovniki, ki jih obkrožajo dela prosti dnevi ali vikendi in tako z enim koriščenim dnem dopusta delavec pridobi več prostega časa.

 

 

Nekaj podjetij, ki imajo kolektivne dopuste

Po poročanju več slovenskih medijev se je za kolektivni dopust v letu 2022 odločilo več slovenskih delodajalcev, med drugim

  • Revoz
  • Lek
  • Skupina Sij
  • Krka
  • Cinkarna Celje

 

 

Pravica do dopusta z roko v roki s pravico do regresa

Delodajalec je skladno z ZDR-1 (131. člen) delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust.

 

Minimalni regres se izplača v višini minimalne plače, ki v letu 2023 znaša 1203,36 bruto. A pri izplačilu regresa govorimo o neto znesku, saj je oproščen plačila prispevkov in dohodnine, oziroma je neobdavčen do višine 100 % povprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji. 

 

Delodajalec mora regres izplačati do 1. julija tekočega koledarskega leta, v določenih primerih se rok izplačila podaljša do 1. novembra.

 

 

Ali lahko delodajalec odredi kolektivni dopust?

 

 

Če želite podrobneje preveriti kako zaposluje, oz. kaj delavcem ponuja posamezno podjetje, uporabite portal Preveri Podjetje.

 

Prav tako lahko sami napišete anonimno oceno svojega trenutnega ali nekdanjega delodajalca - v komentar vključite, ali podjetje izplačuje regres in v kakšni višini, kako so urejeni dopusti ipd. 

 

Pomagajte iskalcem zaposlitve, da se bodo bolje pripravili na zaposlitveni razgovor ali enostavneje prepoznali, kaj v povezavi z dopustom lahko pričakujejo od bodočega delodajalca. 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri