Ministrstvo za okolje in prostor zaposleni in delovna mesta

🕑 Nov 06, 2023


 

 

Veliko izmed nas že verjetno čuti kako pomembno bo v naslednjih desetletjih, da se določene stvari uredijo na področju okolja. Vsak lahko pripomore na raznorazne načine in ena izmed precej popularnih je vključevanje v javni sektor. Tam lahko spodbujamo in usklajujemo prizadevanja za trajnostni razvoj malenkost bolj direktno in v večjem obsegu kot sicer. Trenutno imamo v Republiki Sloveniji dva ministrstva na temo narave, in sicer Ministrstvo za naravne vire in prostor ter Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Kako se ministrstva razlikujeta med seboj? Kako delujejo ministrstva in kako so strukturirana? Kje v ministrstvu se lahko zaposlite in kako se prijavite na razpisana delovna mesta? Kaj obsega delo na ministrstvu in ali je delo zame? Kaj lahko pričakujete na politični sceni Republike Slovenije in katero znanje je potrebno za dobro spopadanje z le-to.

 

V tem članku vam bomo poskušali delo v ministrstvi kar najbolje približati in vas pripraviti na naslednji intervju. Eden izmed najbolj pomembnih točk, ki jo morate razumeti pred intervjujem je, da morate vesti kam se prijavljate na delovno mesto. Tisti, ki bodo, poleg dobrega življenjepisa, še dobro poznali svojega delodajalca, bodo tisti, ki bodo prešli na naslednjo točko v zaposlitvenem procesu. Pa začnimo.

 

Ministrstvo za okolje in prostor zaposleni in delovna mesta

 

 

Spoznajmo ministrstva za naravo

 

Ministrstvo za naravne vire in prostor

 

Ministrstvo za naravne vire in prostor v Republiki Sloveniji spodbuja in usklajuje prizadevanja za trajnostni razvoj na področju narave, vode in prostora. Skupaj ob zagotavljanju družbene blaginje strmi za smotrno in varčno rabi naravnih virov. Med drugim si tudi prizadevajo za izboljšanje ozaveščenosti prebivalk in prebivalcev naše majhne države. Specifično na temo skupne odgovornosti pri ohranjanju naravnih virov in upravljanju s prostorom, ki nam je na voljo.

 

Ministrstvo za okolje in prostor zaposleni in delovna mesta

 

 

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Medtem na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo naslavljajo družbene izzive in probleme, ki se tičejo energetike, podnebja in okolja. Skrbijo za implementacijo raznoraznih sodobnih energetskih politik in stremijo k tem bolj učinkoviti energetski preskrbi sodobne slovenske družbe. Trenutno imajo, povsem razumljivo, poudarek na pospeševanje razširjenosti obnovljivih virov energije. V tem ministrstvu bi tako lahko skrbeli za energetsko samooskrbo, varovanje okolja in blaženje podnebnih sprememb in med drugim pazili, da bomo imeli primeren javniški promet in utirali pot k trajnostni mobilnosti in pravilni prometni politiki, ki bo podpirala in spodbujala državljane k trajnostnemu načinu življenja. Zaposleni na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo boste tako prvi v vrsti in na fronti, ki boste lahko poskrbeli za neizbežni in, iskreno, toplo pričakovani zeleni prehod slovenske družbe.

 

Ministrstvo za okolje in prostor zaposleni in delovna mesta

 

Organizacijske enote ministrstva

Kabinet ministra

Če se zaposlite v kabinetu ministra boste izvajali strokovne in svetovalne naloge na temo pravnih sistemskih rešitev in spremljali njihovo ustreznost, kakovost in pravočasnost.  Pomagali boste organizirati in usklajevati naloge ministra, državnih sekretarjev, delo med organizacijskimi enotami ministrstva in boste spremljali izvajanje nalog. Od tukaj boste lahko usklajevali komuniciranje z organi v sestavi, drugimi ministrstvi in morebitnimi ostalimi organi državne in javne uprave.

 

Služba za odnose z javnostmi

Kot že ime nakazuje je služba za odnose z javnostmi kot “public relations office.” Če boste zaposleni tukaj boste vi tisti, ki boste redno obveščali medije in drugo javnost. Tukaj boste pomagali ljudem z ustreznimi pojasnili s področja energetike, okolja in podnebnih politik. Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo se bo ta oddelek imenoval ‘Služba za odnose z javnostmi,’ medtem ko se bo na na ministrstvu za naravne vire in prostor imenovala to ‘služba za komuniciranje.’

 

Sekretariat

V Sekretariatu opravljajo strokovno-organizacijske, svetovalne in usklajevalne naloge za ministrstvo. Skrbijo za načrtovanje in izvajanje kadrovske politike ministrstva, upravljanje s prostorskimi, tehničnimi in organizacijskimi vidiki dela, proračunsko načrtovanje za potrebe ministrstva ter usklajevanje in nadzor nad porabo finančnih sredstev. Sekretariat ima enako vlogo tako na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo kot tudi na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

 

Služba za EU in mednarodne zadeve

V Službi za EU in mednarodne zadeve skrbijo za uveljavljanje interesov Republike Slovenije v mednarodni skupnosti na vseh področjih, ki so v pristojnosti ministrstva za trajnostni razvoj. Zagotavljajo usklajeno delovanje na področju dvostranskih, večstranskih in evropskih zadev, oblikujejo stališča za zakonodajne predloge EU ter sodelujejo z diplomacijo in mešanimi komisijami. Prav tako pripravljajo gradiva za različne državne organe in organizirajo mednarodna srečanja ter zasedanja Sveta EU.

 

Služba za notranjo revizijo

V Službi za notranjo revizijo se s svojim delovanjem osredotočajo na izvajanje notranjih revizij in svetovanje, s čimer prispevajo k uresničevanju nalog ministrstva. Pregledujejo poslovne procese ministrstva in postopkov v različnih enotah ministrstva, vključno z njegovimi organi. Naloga Službe za notranjo revizijo je oceniti, ali se bodo cilji ministrstva uresničili in ali bodo tveganja ustrezno obvladana. S tem preverjajo, ali ministrstvo dela pravilno in varno ter ali se njegovi cilji uresničujejo. Hkrati nudijo objektivno svetovanje ter usmerjajo vodstvo in zaposlene na vseh ravneh k nenehnim izboljšavam.

 

Služba za razvojna sredstva

Ta oddelek je samo na ministrstvu za naravne vire in prostor. V njem opravljajo pomembno vlogo pri izvajanju dveh pomembnih programov. Prvi program se imenuje Načrt za okrevanje in odpornost, in drugi je Evropska kohezijska politika za obdobje 2021 - 2027. Služba je odgovorna za vodenje in usklajevanje teh programov. Njihova naloga je zagotoviti, da se programi izvajajo tako, kot je treba, in da se dosežejo zastavljeni cilji. To pomeni, da pomagajo pri organizaciji in usmerjanju izvajanja ukrepov ter spremljajo, ali se programi premikajo v pravo smer in dosegajo svoje cilje.

 

Direktorati

Nato pa so na tem ministrstvu še posamezni direktorati, ki se specializirajo v oblikovanju politik in izvajanju nalog po posameznih področjih. Na ministrstvih se posamezni direktorati razlikuje. Logično, glede na to, da pod njune domene spadajo različna področja.

 

Na ministrstvu za naravne vire in prostor so to:

 • Direktorat za prostor in graditev
 • Direktorat za vode
 • Direktorat za naravo

 

 

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so to:

 • Direktorat za okolje
 • Direktorat za energijo
 • Direktorat za podnebne politike
 • Direktorat za prometno politiko

 

Ministrstvo za okolje in prostor zaposleni in delovna mesta

 

Urad za spodbujanje zelena prehoda

Urad za zeleni prehod izvaja ukrepe za trajnostno rabo energije in mobilnost z namenom zmanjšanja ogljičnega odtisa in izboljšanja kakovosti življenja v Sloveniji. Delovna področja urada so razdeljena med Projektno enoto za energetsko prenovo stavb, Sektor za finančne spodbude in Sistemski sektor. Ključni cilji urada vključujejo povečanje uporabe obnovljivih virov energije, izboljšanje energetske učinkovitosti stavb in zmanjšanje izpustov CO2 v prometu s trajnostnimi načini mobilnosti.

 

 

Kako se prijaviti na delo na ministrstvu?

Korak 1: Preverite Razpoložljiva Delovna Mesta

 

 1. Obiščite to spletno stran, ki ponuja seznam odprtih delovnih mest v javni upravi Republike Slovenije.
 2. Uporabite filtre za enostavno iskanje delovnih mest po različnih merilih, vključno s statusom (odprta, zaključena), nazivom, vrsto objave, načinom zaposlitve, tipom zaposlitve, institucijo, lokacijo in datumom objave.
 3. Ta orodja vam omogočajo učinkovito iskanje priložnosti, ki ustrezajo vašim željam in potrebam.

 

 

Korak 2: Preglejte Podroben Opis Delovnih Mest

 

 1. Za vsako delovno mesto v seznamu boste našli podrobne informacije, ki vam bodo pomagale razumeti, kaj delo obsega.
 2. Preberite opis delovnega mesta, zahteve za prijavo, naloge, prednostne kandidate in postopek prijave.

 

 

Korak 3: Način Prijave

 

 1. Upoštevajte, da se postopek prijave lahko razlikuje glede na zahtevane dokumente in postopke za vsako delovno mesto.
 2. Vse potrebne informacije za prijavo so na voljo na spletni strani, kar olajša iskanje zaposlitvenih priložnosti.
 3. S temi koraki boste pripravljeni za uspešno iskanje in prijavo na delovna mesta v javni upravi.

 

Priprava na razgovor na Ministrstvu za okolje in prostor

Ali skrbite za pravilni izbor pravih ključnih besed v svojem življenjepisu? Ste že ustvarili učinkovito osebno blagovno znamko? Poznate preverjeno formulo za najboljšo predstavitev svojih veščin? V tem članku  smo raziskali edinstvene vidike in vam ponudili najboljše prakse, s katerimi boste izstopali med kandidati v Ljubljani.

 

Ministrstvo za okolje in prostor zaposleni in delovna mesta

 

Preverite delodajalca

 

Slovenija ponuja portal preveri.podjetje.si, kjer so objavljena anonimna mnenja zaposlenih o svojih delodajalcih. Ta vir vam omogoča, da pridobite vpogled v različne vidike organizacijske kulture, zaposlitvenih veščin ter pričakovanj glede plač in drugih ugodnosti v podjetju, ki vas morda zanima. Preverite svoj morebitni delodajalec in se seznanite z mnenji zaposlenih ter njihovimi izkušnjami, ki segajo od pozitivnih do negativnih.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri