Kako napisati spremno pismo - namigi

🕑 Jul 03, 2023


 

Spremno pismo

 

Pomemben del življenjepisa je spremno pismo (ali motivacijsko pismo). Morda zanj slišite prvič in ste sklepali, da je zgolj dober življenjepis dovolj, ko se prijavljate na prosto delovno mesto, morda pa se sprašujete, kako napisati dobro spremno pismo, s katerim boste lahko pritegnili pozornost delodajalca, pri kateremu se želite zaposliti.

 

Kako napisati spremno pismo - namigi

 

Življenjepis je prva sestavina vaše prijave na delo, ki je nikakor ne smete izpustiti, napotke o tem, kako napisati dober življenjepis, pa najdete tukaj. V življenjepisu načeloma navedete svojo izobrazbo in delovne izkušnje, če ste bolj natančni, pa so seveda dobrodošli tudi ostali podatki, kot je znanje tujih jezikov, komunikacijske sposobnosti, vodenje …

 

Ko svoj življenjepis dodate k svoji prijavi na delo, pa to še zdaleč ni dovolj, da si vas delodajalec v malem morju prijav zapomni in vas povabi na razgovor. Njegovo pozornost lahko pritegnete z dobrim spremnim pismom, s katerim ga prepričate, da ste zanimiv kandidat, ki ga je vredno spoznati.

 

 

Kako napisati spremno pismo - namigi

 

 

Kaj je spremno pismo?

Motivacijsko ali spremno pismo je pismo, ki ga v prijavi na prosto delo dodate k življenjepisu. Življenjepisi so suhoparno branje, zato se veliko delodajalcev posveti predvsem branju spremnih pisem in se že na podlagi njihove vsebine odloči, katerim življenjepisom bodo namenili pozornost in katere kandidate si želijo bolje spoznati.

 

Spremno pismo je krajše pismo, katerega namen je, da s čim manj besedami delodajalca prepričate, da ste pravi kandidat za razpisano delovno mesto. To lahko storite na več načinov, najboljša strategija pa je, da uporabite kar vse:

  • vaše dosedanje izkušnje,
  • vaše kompetence,
  • vaše dosedanje dosežke.

 

Z dobro napisanim spremnim pismom boste delodajalcu že takoj na začetku pokazali, da ste zanimiv kandidat, katerega življenjepis je vredno prebrati, tako pa tudi občutno izboljšate svoje možnosti, da vas bodo povabili na razgovor.

 

Kako napisati spremno pismo - namigi

 

 

Kako napisati spremno pismo?

Ker delodajalec branju vašega spremnega pisma ne bo namenil veliko časa, je ključnega pomena, da ste pri opisu vseh svojih prednosti karseda jedrnati in se vedno posvetite le bistvu. Izpustite torej vse informacije, ki niso relevantne za delovno mesto, na katerega se prijavljate.

 

Če se na primer prijavljate na delo v trgovini oblačil, delodajalca vaše izkušnje kot natakar ne bodo zanimale. Izpostavite torej tiste izkušnje, ki ste jih dobili na podobnem delovnem mestu in kaj vse ste na podobnem delovnem mestu že dosegli.

 

Prav tako izpostavite vse svoje kompetence, ki vam bodo pri opravljanju dolžnosti razpisanega delovnega mesta lahko pomagale. Če se torej prijavljate za delovno mesto, kjer boste veliko v stiku z drugimi ljudmi, izpostavite svoje komunikacijske sposobnosti ter kje in kako ste jih pridobili (npr. kot prostovoljec, kot prodajalec itd.).

 

 

Kaj lahko izpostavite, če nimate relevantnih izkušenj ali ste pravkar zaključili izobraževanje in iščete prvo zaposlitev?

 

Seveda v takem primeru ne morete navesti relevantnih izkušenj, vendar se nikar ne zatekajte k lažem, saj se vam to ne bo obrestovalo. Seveda si vsak delodajalec želi izkušene sodelavce, za katere je potrebno minimalno uvajanje, vendar imajo tudi neizkušeni kandidati lahko veliko prednosti.

 

Če nimate relevantnih izkušenj, vendar ste že bili zaposleni, poiščite tiste delovne izkušnje, ki so najbolj relevantne, in izpostavite vse veščine, ki vam bodo prišle prav tudi na tem delovnem mestu.

 

Če vzamemo prejšnji primer, se z izkušnjami v strežbi prijavljate na delo prodajalca v trgovini oblačil. Izpostavite lahko, da obe delovni mesti zahtevata delo z ljudmi, zato vam bodo vaše odlične komunikacijske sposobnosti prišle prav tudi pri prodaji. Prav tako lahko omenite, da obe delovni mesti zahtevata delo za blagajno in izdajanje računov, s čimer imate že veliko izkušenj in za to ne boste potrebovali uvajanja.

 

Če delovnih izkušenj še nimate, je pomembno, da izpostavite svoje dosedanje dosežke, ki vas bodo prikazali kot odličnega kandidata, ki je tako rekoč »prazno platno«, zato ima vaš delodajalec priložnost, da vas oblikuje v idealnega delavca.

 

Posvetite se svojim dosežkom med izobraževanjem, še predvsem pa je to pomembno, če je vaša izobrazba povezana s področjem dela, na katerega se prijavljate. Izpostavite tudi svoje osebnostne lastnosti, ki jih v svojih sodelavcih išče vsak delodajalec, kot so:

 

  • zagnanost,
  • natančnost,
  • točnost,
  • sposobnost prilagajanja spremembam,
  • dobro sledenje navodilom,
  • hitro učenje …

 

Da svoje možnosti čim bolj izboljšate in dopolnite svoj življenjepis, se lahko v času iskanja zaposlitve ukvarjate s prostovoljstvom, če pa ste hkrati tudi prejemnik denarne socialne pomoči, pa ste v primeru, da opravite vsaj 24 prostovoljskih ur v letu, upravičeni tudi do dodatka za delovno aktivnost.

 

Kako napisati spremno pismo - namigi

 

 

Skrivna sestavina za dobro spremno pismo

Vsak delodajalec si želi delavce, ki jih zanima delo prav v njihovem podjetju, zato lahko svoje spremno pismo izboljšate tako, da v njem nakažete, da podjetje že poznate, že nekaj časa spremljate njegov razvoj in želite postati del kolektiva.

 

Na portalu Preveri Podjetje boste našli različna podjetja v svoji bližini, za katera so trenutni ali bivši zaposleni podali mnenje in oceno. Poiščite podjetje, ki je objavilo razpis za prosto delovno mesto, na katerega se prijavljate, in poiščite čim več informacij, ki vam lahko pridejo prav. Tako lahko na primer preverite, ali podjetje pričakuje delo med vikendi, in izpostavite, da ste prosti tudi takrat, če svojim delavcem omogoča izobraževanje, ne pozabite omeniti, da se radi učite ter nadgrajujete svoje znanje …

 

 Če ima vaše izbrano podjetje svojo spletno stran, lahko preverite, kakšna je vizija podjetja in katere cilje si želi doseči. V spremnem pismu navedite, zakaj se želite zaposliti prav v tem podjetju ter izpostavite, kako se vizija in cilji podjetja skladajo z vašimi. Poudarite, da svojo prihodnost in priložnost za razvoj vidite prav v tem podjetju ter navedite, zakaj.

 

Predvsem je pomembno, da ste v spremnem pismu čim bolj originalni, saj kadroviki na dan preberejo veliko prijav, ki si med sabo postajajo vedno bolj podobne. Že na samem začetku je zato pomembno, da vzbudite njihovo zanimanje in da jim vaše spremno pismo ostane v spominu.

 

Kako napisati spremno pismo - namigi

 

 

Primer spremnega pisma

Vaše spremno pismo naj vsebuje ime in naslov podjetja, kamor se prijavljate na prosto delovno mesto, prav tako pa mora vsebovati tudi vaše ime in naslov ter vse ostale podatke, da vas bo podjetje lahko kontaktiralo (elektronski naslov, telefonska številka itd.).

 

Če imate podatke, kako je ime kadroviku, ki bo pregledoval vašo prijavo na delo, ga osebno naslovite (npr. »Spoštovani gospod Novak«). V uvodu navedite, kako ste izvedeli za prosto delovno mesto, tu pa lahko prve točke naberete tako, da izpostavite, da redno spremljate prosta delovna mesta prav za to podjetje, saj se želite zaposliti prav pri njih.

 

V nadaljevanju navedite, zakaj se prijavljate na to delovno mesto, tukaj pa je odlična priložnost, da poudarite vse svoje cilje, ki so v skladu s cilji podjetja, in kaj si želite kot njihov bodoči sodelavec doseči na svojem delovnem mestu.

 

Nato navedite svoje relevantne izkušnje ter kompetence in ostale prednosti, zaradi katerih ste najboljši kandidat za razpisano delovno mesto. Ne pozabite, da se s spremnim pismom pravzaprav prodajate delodajalcu, zato se prikažite v najboljši luči, a bodite pri tem iskreni.

 

Spremno pismo zaključite z zahvalo za pozornost pri obravnavi vaše prijave in navedite, kdaj lahko pričnete z delom in kako vas kadrovik lahko kontaktira. Lahko dodate, da se veselite srečanja v živo ali razgovora preko spleta, da boste svoje prednosti lahko podrobneje predstavili.

 

Pri pisanju spremnega pisma bodite spoštljivi in pozorni na slovnico, saj že s tem nakažete, da vam je mar, da ste v pisanje spremnega pisma vložili trud in da ste profesionalni. Če pri iskanju slovničnih napak potrebujete pomoč, lahko besedilo spremnega pisma vnesete v spletno lektorico Amebis Besana, katere uporaba je (z določenimi omejitvami) brezplačna.

 

Spremno pismo skupaj z življenjepisom kot ločeno datoteko pošljite izbranemu delodajalcu in z malo sreče ter predvsem dobro napisanim spremnim pismom boste prav vi tisti, ki boste med kandidati najbolj izstopali in pri delodajalcu vzbudili zanimanje.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri