Starejši delavec v javnem sektorju - Pravice in ugodnosti za starejše zaposlene

🕑 Feb 28, 2024


 

Že dolgo je znano, da je za pravilno delovanje družbe potrebno prepoznati pravice starejših delavcev. Ta članek se poglobi v pravice in ugodnosti, posebej oblikovane za starejše zaposlene, osvetljujoč pravni okvir, ki si prizadeva varovati in častiti njihov prispevek k delovni sili in družbi kot celoti. Ko posamezniki preidejo v kategorijo "starejši zaposleni," pridobijo niz privilegijev, ki jim pomagajo pri premagovanju izzivov in izkoriščanju priložnosti v poznejših fazah svoje kariere.

 

Starejši delavec v javnem sektorju - Pravice in ugodnosti za starejše zaposlene

 

 

Skozi ta članek bomo razkrili paleto pravic in ugodnosti, ki jih zakonodaja namenja starejšim zaposlenim. Kot ključna skupina v delovnem okolju si starejši delavci zaslužijo priznanje in zaščito, prilagojeno njihovim specifičnim potrebam. Skrb za starejše delavce ne izhaja le iz pravne obveznosti delodajalca, temveč tudi iz priznavanja njihove vrednosti in prispevka v delovnem okolju.

 

Prisluhnite nam, ko razkrivamo posebne privilegije, ki so na voljo starejšim zaposlenim, specifično kako se ti privilegiji razlikujejo glede na to ali gre za javni ali zasebni sektor. Nazadnje pa vas bomo usmerili tudi k ključnim forumom, kjer lahko pridobite dodatne vpoglede in informacije o statusu "starejši zaposleni," spodbujajoč globlje razumevanje pravic in premislekov, povezanih s to pomembno skupino delovne sile.


 

Na tem portalu lahko anonimno delite komentarje svojega delodajalca

Če delodajalec ne spoštuje vaših pravic v povezavi s statusom "starejši delavec", imate več možnosti za pritožbo. Najprej se posvetujte z delodajalcem in izrazite svoje pomisleke. Če zadeva ni rešena zadovoljivo, se lahko obrnete na pristojne delovne inšpektorje ali poiščete pravno svetovanje.

 

Starejši delavec v javnem sektorju - Pravice in ugodnosti za starejše zaposlene

 

 

Dodatno, na voljo je spletni portal Preveri.podjetje.si, kjer zaposleni lahko anonimno delijo komentarje o svojih delodajalcih. Ta platforma omogoča delavcem, da izrazijo svoje izkušnje in opozorijo na morebitna kršenja pravic. Če se soočate z neupoštevanjem pravic, povezanih s statusom "starejši delavec" ali "delavec pred upokojitvijo," lahko ta portal služi kot koristen vir informacij in omogoča izmenjavo izkušenj z drugimi zaposlenimi.


 

Starejši zaposleni v javnem sektorju

Kdaj postanete starejši delavec? Kdo velja za starejšega zaposlenega?

Kateri posamezniki so torej upravičeni do statusa starejšega zaposlenega v javnem sektorju? Pogoji za starejšega zaposlenega v javnem sektorju se ne razlikujejo od pogojev za starejšega zaposlenega v zasebnem sektorju. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 197. členu določa, da imajo zaposleni, ki so dopolnili 55 let, pravico do posebnega varstva. Starost nad 55 let je torej edini kriterij za pridobitev statusa starejšega zaposlenega.

 

Starejši delavec v javnem sektorju - Pravice in ugodnosti za starejše zaposlene

 

 

Kakšna je razlika med starejšim zaposlenim in zaposlenim pred upokojitvijo v javnem sektorju?

Izraz “zaposleni pred upokojitvijo” ni enak izrazu “starejši delavci”.Čeprav se nanašata na podobni kategoriji, sta vsebinsko različni. Zaposleni pred upokojitvijo in starejši zaposleni sta dve ločeni kategoriji zaposlenih, ki nista povezani niti glede pogojev zaposlitve niti v zvezi s pravicami, ki pripadajo zaposlenemu.

 

Starejši delavec v javnem sektorju - Pravice in ugodnosti za starejše zaposlene

 

 

Zaposleni pred upokojitvijo

Izraz “zaposleni pred upokojitvijo” se nanaša na zaposlene glede na čas pred morebitno odpovedjo zaposlitve. Ta kategorija ne postavlja poudarka na starosti ali določenih pogojih v zvezi s starostjo, temveč se osredotoča na zaposlenega v času pred potencialno odpovedjo. “Zaposleni pred upokojitvijo” so tisti posamezniki, ki dopolnijo 58 let ali mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe. Ta definicija in pogoji veljajo tako za posameznike, ki delajo v javnem sektorju kot tudi v zasebnem sektorju.

 

Starejši delavec v javnem sektorju

Po drugi strani pa se izraz “starejši delavec/zaposleni” nanaša na pravice zaposlenega med trajanjem delovnega razmerja in se osredotoča na posebne ugodnosti in varstvo, ki jih zakon dodeljuje zaposlenim, starejšim od 55 let. Te pravice so povezane z delom in pogoji zaposlitve starejših delavcih med njihovo aktivno zaposlitvijo. Kot že omenjeno, je starejši zaposleni tisti, ki dopolni 55 let. Ta definicija in pogoji prav tako veljajo tako za posameznike, ki delajo v javnem sektorju kot tudi v zasebnem sektorju.

 

Starejši delavec v javnem sektorju - Pravice in ugodnosti za starejše zaposlene
 

 

Kakšne ugodnosti ima starejši delavci?

Ko dosežejo določeno starost, starejši zaposleni pridobijo pravico do posebnih ugodnosti, ki niso na voljo drugim zaposlenim. Za vprašanja glede delovne, obligacijske ali gospodarske zakonodaje se lahko obrnete na pravne strokovnjake.

 

Ali se lahko odpove pogodba o zaposlitvi starejšemu zaposlenemu v javnem sektorju?

Obstaja napačno prepričanje, da je nemogoče prekiniti delovno razmerje s starejšim zaposlenim. Razložili bomo, v katerih primerih to drži in v katerih ne.

 

Starejši delavec v javnem sektorju 

Delodajalec ne sme redno odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga starejšemu zaposlenemu brez njegovega pisnega soglasja, dokler ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

 

Starejši delavec v javnem sektorju - Pravice in ugodnosti za starejše zaposlene

 

 

Vendar pa obstajajo izjeme, kot določa zakon v drugem odstavku istega člena:

  • Če je zaposlenemu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino.
  • Če mu je ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu v skladu s prvim odstavkom 91. člena ali z 92. členom zakona.
  • Če zaposleni že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi po tem členu ob sklenitvi pogodbe, razen v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi v skladu s prejšnjo alinejo.
  • V primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.

 

Zaposleni pred upokojitvijo v javnem sektorju

"Zaposleni pred upokojitvijo" je pravno zaščiten le v primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. ZDR-1 (Zakon o delovnih razmerjih) zaposlenega ne varuje v primeru, če:

  • Delodajalec želi odpovedati pogodbo o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti.
  • Delodajalec bi mu odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga.
  • Zaposleni ni zmožen opravljati dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti.
  • Zaposleni neuspešno opravi poskusno delo.
  • Delodajalec poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

 

Starejši delavec v javnem sektorju - Pravice in ugodnosti za starejše zaposlene

 

 

Predpis po katerem lahko delodajalec starejšemu delavcu prizna dodatne dni dopusta

Privilegij starejšega zaposlenega je pravica do vsaj treh dodatnih dni letnega dopusta. Poleg tega lahko starejši zaposleni sklene pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom od polnega, bodisi na istem ali drugem primerljivem delovnem mestu, če se odloči za delno upokojitev. Tretja ugodnost vključuje zaščito pred odrejanjem nadurnega ali nočnega dela s strani delodajalca brez predhodnega pisnega soglasja delavca. Čeprav ima starejši zaposleni možnost opravljanja nočnega ali nadurnega dela, to zahteva pisno soglasje. Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo je dostopno tukaj.

 

Za dodatne informacije o statusu "Starejši zaposleni" si lahko ogledate relevantne forume, kot so Forum.Over.Net, Med.Over.Net, Forum Finance in Forum Media.

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri