Zaposlitev v turizmu: Sezonsko delo

🕑 May 03, 2023


 

Zaposlitev v turizmu

 

Zaposlitev v turizmu: Sezonsko delo

 

Pomanjkanje kadra v turizmu in gostinstvu ni nobena skrivnost. Panogo je dodobra pretresla pandemija Covid-19, ki je številne delavce prisilila, da so delo poiskali drugje in mnogi se v nekdanje službe niso več vrnili. A turizem po krizi hitro okreva in pred nami je nova poletna turistična sezona, v kateri bo povpraševanje po kadrih raslo in s tem prineslo tudi zaposlitvene priložnosti. 

 

Če iščete sezonsko delo, boste imeli veliko priložnosti za zaposlitev v turizmu. 

 

 

 

Prednosti sezonske zaposlitve v turizmu

Iskalci zaposlitve lahko sezonsko delo izkoristijo za: 

 1. Zaslužek
  Sezonsko delo je lahko primarni ali pa dodatni vir zaslužka za tiste, ki se preživljajo tudi z drugimi poklici. Višina zaslužka je odvisna od delovnega mesta, velikokrat tudi od vaših sposobnosti prodaje, kakor seveda dogovora z delodajalcem.
  Kakšne plače delavcem izplačuje podjetje, pri katerem razmišljate, da bi se zaposlili, lahko med drugim preverite na portalu preveri-podjetje.si.
 2. Pridobivanje izkušenj in kompetenc
  Delo v turizmu velikokrat zahteva delo z ljudmi in timsko delo ter posledično razvoj najrazličnejših veščin, kot so: komunikacija, organizacija, vodenje, upravljanje časa. Te so vedno dobrodošle tudi v drugih panogah, kamor se boste morda usmerili kasneje oziroma v katerih želite nadaljevati kariero. 
 3. Mreženje in povezovanje
  Delovna mesta v turizmu omogočajo povezovanje z najrazličnejšimi ljudmi, ne le iz panoge, in vzpostavljanje takšnih stikov vam lahko pomaga tudi, ko bo sezonsko delo že zdavnaj zaključeno. 
 4. Dinamično delovno okolje in prilagodljiv delovni čas
  Medtem ko nekateri iščejo redno zaposlitev z dopoldanskim in fiksnim delovnikom, drugim ustrezajo bolj dinamični delovniki oziroma fleksibilne oblike zaposlitve, kamor vsekakor sodi tudi sezonsko in študentsko delo v turizmu. 

Morda ste med tistimi, ki ne želite na dopust takrat kot vsi ostali in bi ta čas raje izkoristili za delo, nato pa si, po koncu sezone privoščili oddih, ki je v veliko primerih lahko daljši in ugodnejši, ker turistična sezona ni več na višku. 

 

 

 

Kompetence in veščine, ki vam bodo pomagale do zaposlitve v turizmu 

Izobrazba in izkušnje na številnih delovnih mestih v turizmu niso pogoj, se pa z razvojem turizma pojavlja tudi potreba po bolj kvalificiranih, izkušenih, izobraženih kadrih na določenih delovnih mestih. 

 

Na splošno pa velja, da delodajalci kot najpomembnejše veščine delavcev v turizmu navajajo komunikacijske in jezikovne sposobnosti oziroma sposobnost učinkovitega komuniciranja z različnimi ljudmi, ne glede na raso, spol, izobrazbo itd. 

Ker se večina delovnih mest v turizmu posveča zagotavljanju zadovoljstva gostov, so dobre lastnosti zaposlenih vsekakor tudi empatija, potrpežljivost in sposobnost reševanja problemov. 

Ključnega pomena za doseganje poslovnih ciljev podjetij v turizmu je velikokrat še timsko delo, odlično upravljanje s časom in organizacijske sposobnosti.

Zaželena je tudi prilagodljivost oziroma vsestranskost. 

 

Zaposlitev v turizmu: Sezonsko delo

 

 

 

Pred poletjem več objavljenih prostih delovnih mest za zaposlitev v turizmu 

Pred pričetkom poletne turistične sezone se na spletnih portalih, ki objavljajo prosta delovna mesta, vsakoletno poveča povpraševanje po različnih profilih gostinskih in turističnih delavcev. 

Na enem največjih zaposlitvenih portalov Moje delo je trenutno objavljenih 321 prostih delovnih mest za področje Gostinstvo, turizem, potovanje

 

Da se pričenja poletna sezona, morda že kaže tudi dejstvo, da so tri od 15 najbolj iskanih delovnih mest s strani delodajalcev na Zavodu za zaposlovanju prav tako v panogi turizma oziroma gostinstva, v kateri je sicer trenutno objavljenih 503 prostih delovnih mest. 

 

 

Raznolika ponudba sezonskih zaposlitev v turizmu 

Ena od največjih prednosti sezonskih služb v turizmu je, da jih je veliko, kar da tudi vam več manevrskega prostora, da najdete tisto, ki vam bo najbolj pisana na kožo. 

 

Velikokrat sezonska dela v turizmu, recimo za natakarje, hostese ali sobarice tudi ne zahtevajo visoke izobrazbe ali delovnih izkušenj, zato so lahko idealna prva zaposlitev za dijake, študente. 

 

V primeru, da ste pri katerem podjetju že opravljali sezonsko delo in bili z njim zadovoljni, je seveda najbolje, da se pred novo sezono direktno povežete z njim. Delodajalci zaposlitev, tudi sezonsko in tudi manj zahtevno, mnogo raje ponudijo delavcem, ki jih že poznajo ali vedo, da ne bodo potrebovali dodatnega usposabljanja. Pri njih imate tudi priložnost, da spoznate različna delovna mesta ali sezonsko zaposlitev spremenite v redno.

 

Če se k delodajalcu na sezonsko delo ali kakršnokoli drugo obliko zaposlitve prijavljate prvič, pa se vsekakor za lažjo odločitev, če se boste ujeli, seznanite z ocenami ter informacijami, ki so jih zaposleni že podali o podjetju. 

 

 

Zaposlitev v turizmu: Sezonsko delo

 

 

 

Preverite podjetje, ki ponuja zaposlitev 

Trg dela ni črno bel, vsaka panoga, tudi turizem ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. Seveda tudi v turizmu obstajajo delavci, ki so preobremenjeni, ki nimajo urejenega delovnika ali so podplačani, a še zdaleč ne v vseh podjetjih ali na vseh delovnih mestih.

 

Da bi se tovrstnim izkušnjam izognili, pred vsako (sezonsko) zaposlitvijo pri novem delodajalcu preverite njegovo podjetje 

 • povprašajte med prijatelji in znanci,
 • pobrskajte po socialnih omrežjih in drugih spletnih platformah, ki omogočajo izmenjavo mnenj,
 • preberite komentarje in ocene, ki jih je podjetje prejelo na preveri-zaposlitev.si.

 

Na portalu lahko recimo preverite, koliko ur v povprečju delajo delavci pri delodajalcu na določenem delovnem mestu ali kakšne oblike zaposlitve so možne - sezonsko delo se na primer lahko opravlja preko študentske napotnice, s pogodbo za določen čas, s podjemno pogodbo, za tujce pa Zavod za zaposlovanje izda delovno dovoljenje.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri