Oblike življenjepisa s primeri ter navodila za učinkovit CV

🕑 Jan 30, 2023


 

Kako napisati življenjepis

 

 

Kako napisati življenjepis

 

Kaj je življenjepis

Življenjepis ali curriculum vitae je kratek dokument (dolg največ 2 strani), v katerem povzamete vse svoje delovne izkušnje, izobrazbo, znanja in veščine. To je vaš prvi stik s kadrovikom, ki si za branje vašega življenjepisa ne bo vzel več kot slabo minuto.

Vaša naloga je, da ga zato v najkrajšem možnem času prepričate, da ste ne le primeren, pač pa idealen kandidat za razpisano delovno mesto. To je veliko lažje reči kot storiti, saj so tudi kadroviki le ljudje, zato z enakim življenjepisom ne boste prepričali čisto vsakega. Lahko pa si precej izboljšate možnosti, če je vaš življenjepis dobro sestavljen, pregleden in predvsem prepričljiv.

 

 Dober življenjepis je prepričljiv

Ko se prijavljate na delo, je vaš življenjepis vaša predstavitev delodajalcu. Ker gre le za dokument, na tem mestu nimate priložnosti zagovarjati svojih izkušenj in znanj ali odgovarjati na morebitna vprašanja. Prav zato je pomembno, da je vaš življenjepis sestavljen tako, da bodo vaše prednosti jasno predstavljene.

Kako sestaviti dober življenjepis je težava, s katero se sooča sleherni kandidat, vendar je postopek veliko bolj preprost, kot si morda zamišljate. Minili so dnevi, ko so nas v osnovni šoli učili sestavljati življenjepis kot esej, v katerem opišemo vse svoje življenje. Kadrovike zanimajo le ključne informacije, zato jih morate dobro izpostaviti.

 

pravila najboljšega življenjepisa

 

 Kako izstopati med kandidati

Ker se bodo kadroviki vašemu življenjepisu posvetili le za nekaj sekund, je pomembno, da se osredotočite na le tiste izkušnje in znanja, ki so pomembna za delo, na katerega se prijavljate.

Gotovo se sprašujete, kaj so ključne informacije, ki jih išče vsak delodajalec, ko prebira življenjepise in si ustvarja prve vtise o kandidatih. Načeloma se razlikujejo glede na vrsto dela, na katerega se prijavljate, v osnovi pa gre za naslednje podatke:

  • vaši osnovni podatki (ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefonska številka, elektronski naslov),
  • vaše dosedanje delovne izkušnje (naziv delovnega mesta, podjetje, trajanje, opis delovnih nalog),
  • vaša izobrazba (najvišji nivo izobrazbe, naziv, izobraževalni zavod),
  • znanja in kompetence, ki niso razvidne iz vaših delovnih izkušenj in izobrazbe.

Da bi dobili boljšo predstavo, kaj je pomembno delodajalcu, h kateremu se prijavljate, poiščite čim več informacij o podjetju. Na spletnem portalu preveri-podjetje.si imate zbrane ocene različnih podjetij, iz katerih lahko izbrskate veliko podrobnosti od zaposlenih, ki vam iz prve roke opišejo svojo izkušnjo.

 

 Osnovni podatki

Te vaš delodajalec potrebuje, da vas lahko kontaktira, če ste bili izbrani za nadaljevanje postopka, torej službeni razgovor. Na tem mestu navedite naslov, iz katerega se boste odpravljali na delo, četudi to ni vaš stalni naslov, ampak le začasni, saj pri nekaterih delodajalcih igra vlogo tudi vaša bližina do dela.

 

 Delovne izkušnje

Da bo vaš življenjepis kar najbolj pregleden, svoje delovne izkušnje razvrstite od zadnje do prve. Tako boste delodajalcu pokazali svojo karierno pot do te točke, na vrhu pa bodo vaše (gotovo najbolj pomembne) izkušnje.

Pri vsaki zaposlitvi, ki jo navedete, dodajte svoj naziv, čas trajanja zaposlitve in podjetje, za katerega ste delo opravljali. Poleg osnovnih podatkov pa ne pozabite dodati kratkega opisa:

  • svojih dolžnosti, ki ste jih opravljali na tem delovnem mestu,
  • ali ste bili komu nadrejeni oziroma ste bili v vodilni vlogi,
  • nova znanja, ki ste jih pridobili.

Predvsem izpostavite to, kar se vam zdi pomembo za vašega delodajalca, saj je vaš namen na tem delu pokazati, kaj vse ste do te točke že izkusili, kaj vse ste se naučili in da je vse našteto vaša prednost pred ostalimi kandidati.

Če ste opravljali prostovoljno delo ali ste delali kot študent oziroma dijak, to prav tako navedite, saj so tudi te izkušnje vašemu delodajalcu lahko pomembne.

 

 Nivo izobrazbe

Poleg delovnih izkušenj bo vašemu delodajalcu najpomembnejša vaša izobrazba. Osnovno šolo lahko mirno izpustite, če to ni vaš najvišji dosežen nivo izobrazbe. Za srednješolsko in univerzitetno izobrazbo navedite vaš naziv po končanem izobraževanju, letnice izobraževanja in izobraževalno ustanovo, ki vam je podelila naziv.

V kolikor je vaše izobraževanje povezano z delom, na katerega se prijavljate, dodajte tudi kratek opis tistih znanj, ki ste jih pridobili tekom izobraževanja, za katere menite, da vam bodo prišla prav na razpisanem delovnem mestu.

Če vam delovnih izkušenj primanjkuje, saj ste pravkar končali šolanje ali se prvič podajate na trg dela, lahko svojo izobrazbo opišete pred delovnimi izkušnjami.

 

 Druga znanja in kompetence

Na tem mestu imate priložnost, da opišete vsa svoja znanja, veščine in kompetence, ki jih niste imeli priložnosti navesti v razdelku z delovnimi izkušnjami ali izobrazbo.

Sem spadajo na primer tuji jeziki, ki jih govorite. V primeru, da nek jezik govorite, a v njem ne znate pisati, to navedite, saj je v nekaterih primerih govorjenje jezika veliko bolj pomembno kot branje. Prav tako navedite, če nek jezik dobro razumete, a ga ne govorite ali v njem pišete, saj je tudi to kljub vsemu prednost.

Navedete lahko tudi, če imate dobre vodstvene ali komunikacijske sposobnosti, saj so na določenih delovnih mestih prav te zelo pomembne, še predvsem kadar gre za službe, kjer je veliko dela z ljudmi. Predstavite, kako ste jih pridobili, na primer kot natakar ali prodajalec oziroma ko ste imeli veliko stika s strankami.

V tem razdelku je zelo pomembno, da izpostavite tudi svojo računalniško pismenost in vse računalniške programe, ki jih znate uporabljati, saj je v današnjem času uporaba računalnika v službi vedno bolj pogosta.

 

 Spremno pismo

Ko ste sestavili svoj življenjepis, nikakor ne izpustite spremnega pisma. Spremno pismo, ki ga lahko vključite kar v elektronsko sporočilo, ko podjetju pošiljate svoj življenjepis, je zelo kratek povzetek vašega življenjepisa, kjer navedete le:

  • svojo končano izobrazbo in kratek opis, zakaj vam bo prišla prav pri delu,
  • delovne izkušnje, ki so povezane z delovnim mestom, na katerega se prijavljate, saj s tem nakažete delodajalcu, da boste potrebovali manj časa za uvajanje in učenje,
  • vse ostale izkušnje in znanja, ki se vam zdijo pomembna.

To je vaša priložnost, da se s svojimi besedami na kratko predstavite delodajalcu in ga prepričate, da se podrobneje posveti vašemu življenjepisu.

 

 

 Z dobrim življenjepisom do razgovora

Če ste sledili zgoraj napisanim navodilom, ste napisali življenjepis in spremno pismo, ki bosta gotovo prepričala delodajalca, da ste obetajoč kandidat, ki bi ga radi podrobneje spoznali v živo na razgovoru.

Razgovor je vaša priložnost, da delodajalca prepričate še s svojo osebnostjo, kaj pa je tisto, kar v svojih zaposlenih najbolj cenijo posamezni delodajalci oziroma podjetja, pa lahko najdete med ocenami podjetij na preveri-podjetje.si, ki so jih anonimno zapisali bivši ali trenutni zaposleni.

Veliko sreče!

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri