Pojasnila glede uporabe »piškotov« na Portalu PREVERI PODJETJE  in pravno obvestilo

Pravna podlaga

Obvestilo o piškotkih je pravno urejen v 157. členu Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Zakon določa pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

 

Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje


Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje:

• ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;

• življenjsko dobo piškotka;

• vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. [1]

 

Katere piškotke uporablja Portal Preveri podjetje

Na spletni strani https://preveri-podjetje.si/ uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani.

Spletna stran uporablja sistemski piškotek “PH_HPXY_CHECK” , ki je potreben za zaščito spletne strani.

Naši strežniki deljenega gostovanja za namene preprečevanja t.i. brute force napadov (napadov s poskusi ugibanja gesel) uporabljajo varnostni sistem, ki za delovanje potrebuje piškotek. Gre za sistemski piškotek “PH_HPXY_CHECK” z vrednostjo “s1”. Navedeni piškotek je nizko intenziven in ne omogoča identifikacije uporabnikov.

Spletna stran uporablja sistemski piškotek, ki je potreben za zaščito spletne strani.

Uporabljajo se tudi piškotki Google Analytics (_ga, _gat, _gid), ki so natančno opisani v spodnji tabeli.

 

Ime piškotka

Namen

Trajanje

Izvor

PH_HPXY_CHECK

Piškotek uporablja varnostni sistem za preprečevanje brute foce napadov in ne omogoča identifikacije posameznega uporabnika.

Do zaprtja seje

preveri-podjetje.si

_ga

Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med unikatnimi uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics.

2 leti

preveri-podjetje.si

_gat

Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za uravnavanje števila poslanih zahtevkov Google Analytics. Piškotek ne vsebuje informacij o uporabniku.

1 minuta

preveri-podjetje.si

_gid

Piškotek storitve Google Analytics. Piškotek se uporablja za razlikovanje med uporabniki in sejami. Piškotek se posodobi vsakič, ko se podatki pošljejo Google Analytics.

1 dan

preveri-podjetje.si

 

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se uporabnik strinja z rabo piškotov.

 

 


[1] Smernice o uporabi piškotkov Informacijskega pooblaščenca

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri