Kako ocena moje zaposlitve pomaga drugim

🕑 Mar 13, 2023


 

Moja zaposlitev

 

 

 

Gotovo se še spominjate, kako ste se počutili, ko ste iskali novo zaposlitev. Morda ste imeli manj sreče in ste novo službo iskali tako dolgo, da ste bili primorani sprejeti prvo, ki vam je bila ponujena. Morda pa vas je na zadnji krog razgovorov poklicalo več podjetij, vi pa ste se lahko odločili za tistega, ki se vam je predstavilo v najboljši luči.

 

A gotovo se boste tudi strinjali, da nas ima kar nekaj po začetku nove službe tudi misel: »Moja zaposlitev sploh ni taka, kot mi je bilo obljubljeno.« Tako kot večina kandidatov za prosto delovno mesto oplemeniti svoje izkušnje in kompetence, tako delodajalci oplemenitijo marsikaj, zaradi česar bi sicer kandidati izbrali drugo podjetje.

 

 

 

Moja zaposlitev ne dosega pričakovanj

 

Vam je pred začetkom dela delodajalec obljubil visoko plačo? Se strinjal, da je vseživljenjsko učenje pomembno, zato podjetje ponuja tudi možnost dodatnega izobraževanja? Vam prisegel, da lahko tudi napredujete ali menjate delovno mesto znotraj podjetja? Da so nadure plačane, dela med vikendi in prazniki ni?

 

Nemalokrat se zgodi, da si pred začetkom dela mislimo: »Moja zaposlitev v tem podjetju bo potekala točno tako, kot so mi obljubili,« a smo nato razočarani, ko se izkaže, da naše delovne naloge obsegajo še veliko drugih zadolžitev, ki jih sprva nismo pričakovali, se od nas pričakuje neplačano delo izven delovnega časa, mnoge ugodnosti, ki so nam bile obljubljene, pa se izkažejo za laž.

 

Prav tako smo lahko presenečeni glede plače, saj ta pogosto v zaposlitvenem oglasu ni omenjena. Portal Optius, bivši portal Moja zaposlitev, v nedavnem članku navaja, da je razlogov za to več, z vsemi pa se podjetje skuša zaščititi, saj je lahko plača za razpisano delovno mesto precej nižja ali višja od konkurence, lahko zaneti prepir in zahteve po povišici med sodelavci …

 

 

 

 

 

Moja zaposlitev je pekel zaradi mojega delodajalca

 

Vsi smo že slišali za »šefa iz pekla«, ki nad zaposlenimi vlada s trdo roko. Vsako malenkost vzame pod drobnogled, nadzoruje čisto vsak aspekt delovnega procesa, pohvale deli redko (če sploh), nikoli pa se ne vzdrži kritike. Delo za takega delodajalca je lahko zelo stresno, saj smo neprestano na trnih, kdaj se bo odločil, da bomo tarča njegove jeze tokrat mi.

 

Prav tako je lahko izjemno težko delati za delodajalca, ki je prepričan v svoj prav, zato nikoli ne posluša idej in ne sprejema predlogov svojih zaposlenih, kako bi lahko izboljšali delovni proces. Taka podjetja imajo zastarel pristop in pogosto nezadovoljne delavce, ki morda že sanjarijo o novi zaposlitvi, kjer bodo njihovi predlogi uslišani in morda celo implementirani.

 

 

 

 

 

Moji sodelavci so hujši od moje zaposlitve

 

Morda pa je vaša zaposlitev točno taka, kot vam je bilo obljubljeno. Morda ste bili na začetku celo zelo zadovoljni in se prijateljem hvalili: »Moja zaposlitev je super, plača je visoka, imam možnost napredovanja, pa tudi šef je prijazen in profesionalen.«

 

Potem pa ste bolje spoznali svoje sodelavce in se začeli zavedati, da se prava preizkušnja šele začenja. Vsak ima sodelavce, s katerimi nima veliko skupnega, zato z njimi le redko klepeta med odmorom. Prav tako se je nemogoče izogniti konfliktom, do katerih občasno pride v vsakem odnosu. Seveda pa je čisto drugače, kadar na delovnem mestu pride do trpinčenja.

 

Mobing (ang. mobbing), šikaniranje, izživljanje, trpinčenje na delovnem mestu … Pojav ima veliko imen, gre pa za psihično nasilje na delovnem mestu med zaposlenimi, in sicer med sodelavci ali nadrejenimi in podrejenimi. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) prepoveduje nasilje na delovnem mestu, pa naj bo to psihično, fizično, ali spolno.

 

Kljub temu se še vedno pojavlja v milejših in hujših oblikah, kar pri mnogih zaposlenih vodi v depresijo. Nemalokrat boste pri njih slišali: »Moja zaposlitev je eno samo trpljenje,« vendar se lahko zaradi strahu ali svoje finančne situacije počutijo ujeti na svojem delovnem mestu.

 

 

 

Z oceno moje zaposlitve lahko opozorim druge

 

Morda poznate koga, pred katerim ste izkazali zanimanje za delo v njegovem podjetju, a vas je hitro posvaril, da je dejansko stanje na njegovem delovnem mestu precej drugačno, kot je to podjetje pripravljeno priznati. Morda pa imate s podobnim izkušnje tudi sami, pa naj bo to na sedanjem delovnem mestu ali službi, ki ste jo pustili že pred leti.

 

Ne pustite delodajalca, da še naprej zavaja kandidate za prosta delovna mesta v podjetju. Na portalu preveri-podjetje.si poiščite svoje trenutno ali bivše podjetje in podajte resnično oceno o višini plače, plačilu za nadure, delu za praznike in vikende, odnosi med zaposlenimi ter drugih podrobnostih, ki jih vaš delodajalec skriva.

 

Vse to storite anonimno in brez registracije, zato ste popolnoma zaščiteni pred svojim delodajalcem, podjetje pa na svojo oceno nima vpliva. Seveda pa lahko o svojem podjetju, šefu in sodelavcih pustite tudi pohvale, da se bodo iskalci nove zaposlitve lažje odločili za dobro podjetje.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri