Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

🕑 Nov 06, 2023


 

Če razmišljate o svojem naslednjem kariernem koraku in vas privlači ideja prelepega evropskega in butičnega glavnega mesta polnega novih priložnosti in spoznanstev, je Ljubljana pravi naslov za vas.  Kje iskati prosta delovna mesta v Ljubljani? Ali pazite na uporabo pravilnih ključnih besed v svojem življenjepisu? Ali ste ustvarili primerno osebno blagovno znamko? Že poznate formulo, ki najbolj efektivno predstavi vaše veščine? Ta članek bo raziskal edinstvene vidike življenja in dela v Ljubljani, in vas poskušal oborožiti z najboljšimi praksami s katerimi boste lahko ‘pometali’ s konkurenco drugih kandidatov v Ljubljani. 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

 

Zakaj iskati prosto delovno mesto v Ljubljani?

Ljubljana, glavno mesto Slovenije, ponuja izjemno kakovost življenja tako za svoje prebivalce kot za iskalce zaposlitve. Čar mesta je združen s trdnim gospodarstvom in je glavna destinacija za priseljence, ki iščejo nove karierne priložnosti v Ljubljani. Dinamična atmosfera mesta in sodobna infrastruktura so popolna za vse, ki želijo uspevati v živahnem okolju ali pa samo za študente in mlade, ki si želijo izkusiti pravo evropsko mesto s pridihi balkana, mediterana in avstrijskih vplivov. 

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

Mesto ponuja slikovito krajino kot še en razlog za razmišljanje o Ljubljani kot o vašem novem domu. Ujeta ob vznožju Alp in obdano z reko Ljubljanico, mesto ponuja čudovite razglede in številne možnosti za aktivnosti na prostem. Lepota ljubljanskega krajinskega parka je idealen ubežnik od zahtev vsakdanjega poklicnega življenja blizu centra glavnega mesta, a se veliko Ljubljančanov odpravi na pohode v Alpe ali Kamniško-Savinjske Alpe, ali pa gredo ‘malo’ na morje. Vse je namreč kakšno uro stran od glavnega mesta in ob upanju, da ni preveč gneče na cesti.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

Za družine, ki razmišljajo o selitvi, Ljubljana ponuja tudi odlično šolsko okolje. Univerza v Ljubljani je bila ustanovljena že leta 1919 in jo trenutno obiskuje 37.874 študentov in 2.398 tujih študentov.  Šolski sistem mesta je visoko cenjen in se med drugim osredotoča tudi na holističen razvoj svojih študentov z raznoraznimi projekti. Na voljo so tudi mednarodne šole, ki zagotavljajo vrhunsko izobraževanje otrok.. V primeru, da ste slovenski državljan ali na izmenjavi pa je izobraževanje na javnih šolah seveda tudi zastonj in se ponaša z enim izmed najvišjimi standardi na svetu.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

Ljubljana se redno uvršča visoko po varnosti in kvaliteti življenja. Mesto je namreč znano po nizki stopnji kriminala in odličnih zdravstvenih storitvah. Ti dejavniki zato prispevajo k mirnemu in udobnemu bivanju, kar ga naredi za idealno mesto za vzgojo družine ali gradnjo kariere.

Ljubljana, prosta delovna mesta in tujci

Prava mešanica v katero se marsikdo zaljubi, je tudi prvovrstna mešanica raznoraznih služb, ki so velikokrat lahko na voljo v slovenskem in angleškem jeziku. Tako je mesto lahko priljubljeno tudi med tujci. Čeprav pa je kar nekaj služb na voljo v angleškem jeziku, boste te večinoma našli v raziskovalnih krog, programernih in pa gostinskih ter turističnih sektorjih. Če ste tujec, bi tako predlagali, da se za ostale sektorje naučite do stopnje C1 ali C2 slovenščine.

 

Tukaj je seznam nekaterih izmed možnih načinov, kjer lahko povišate svojo stopnjo znanja slovenščine:

 

 

 

Ljubljana pa je tudi mesto, ki se ponaša s svojimi trdnimi a toplimi moralnimi vrednotami. Slovenci cenijo poštenost, integriteto in občutek skupnosti. To ustvarja delovno okolje, zgrajeno na zaupanju in sodelovanju, kar ga naredi za odlično mesto za strokovnjake, ki iščejo pomembno delovno izkušnjo. Na momente se približuje skandinavskim delovnim okoljem, v tem, da je večina odprta do novih kultur, jezikov in narodnosti. Velikokrat opazimo tudi, da smo lahko Slovenci sprva zadržani, a ko se odpremo je “to to” in postanemo dolgoročni prijatelji.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

Prosta delovna mesta v Ljubljani

Eden od ključnih razlogov, da razmislite o Ljubljani za naslednji karieren korak, je širok spekter možnosti dela, ki jih ponuja. Prosta delovna mesta so na voljo v različnih industrijah, vključno s tehnologijo, finance, zdravstvom in še več. Trg dela je raznolik in odprt tako za lokalne kot mednarodne talente.

 

Če ste študent vam lahko pomagajo naslednje spletne strani:

 

Ostala dela pa lahko najdete tudi na:

 

Kako preverite delodajalca v Ljubljani?

Slovenija ima portal preveri.podjetje.si, kjer so objavljena anonimna mnenja zaposlenih o svojih delodajalcih. Ali je njihovo mnenje o vašem potencialnem delodajalcu pozitivno, negativno in vse vmes glede organizacijske kulture, ki prevladuje v podjetju do veščin, ki vam morebiti pridejo prav in kaj pričakovati glede plač, regresa, in podobno. Preverite svoje podjetje.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

 

Kako se pripraviti na razgovor na prosto delovno mesto v Ljubljani?

Ali skrbno izbirate prave ključne besede za svoj življenjepis? Ste že ustvarili ustrezno osebno blagovno znamko? Ali poznate že preverjeno formulo, ki najbolj učinkovito izpostavi vaše veščine? Raziskali bomo edinstvene vidike in vam ponudil najboljše prakse, s katerimi boste lahko izstopali med konkurenco drugih kandidatov v Ljubljani.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

1. Razvoj osebne blagovne znamke

 

Spletna prisotnost kandidatov za zaposlitev postaja vse bolj pomembna. Večina zaposlovalcev in vodij zaposlovanja dandanes opravi spletno iskanje, preden kandidate povabi na razgovor. Zato postaja prisotnost na spletu skoraj nujna, če se kandidati želijo zaposliti.

 

Osebna blagovna znamka je prizadevanje za ustvarjanje javne percepcije posameznika na podlagi njihovih izkušenj, kompetenc, veščin, strokovnega znanja, vrednot in dosežkov znotraj panoge. Osebna blagovna znamka lahko iskalcem zaposlitve pomaga najti novo službo, se razlikovati od drugih strokovnjakov na tem področju in napredovati v svoji karieri.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

V današnji digitalni povezani družbi velik del vaše blagovne znamke obstaja na spletu v obliki profilov družbenih medijev, osebnih spletnih mest in katere koli druge spletne vsebine, povezane z vami. Nekaj časa boste zato morali nujno posvetiti čas in energijo za ocenjevanje in gradnjo odlične osebne blagovne znamke, saj zaposlovalci preverjajo kandidati na spletu. Vendar pa bo najpomembnejši napor verjetno samo na začetku – izgradnja novih profilov, ustvarjanje vsebine o vas, izgradnja strategije blagovne znamke. Ko enkrat vzpostavite temelje, postane celoten proces veliko bolj obvladljiv. Proces razvoja osebne blagovne znamke bi lahko razdelili na tri faze:

 

 • Gradnja spletne prisotnosti
 • Gradnja verodostojnosti in občinstva
 • Priložnosti ciljanja.

 

Razmislite o vzpostavitvi spletnega profila na (vsaj eni) platformi LinkedIn, Twitter ali Instagram. Ne pozabite ustvariti račune, preden se prijavite za službo, da preprečite, da bi bilo videti, kot da ste se pravkar pojavili na spletu. Bodite pozorni, da se trendi na trgu spreminjajo in s tem tudi popularnost posameznih kanalov. V primeru, da je za želeno delovno mesto dobro imeti aktivni TikTok, to tudi storite. Najbolje, da si vzamete nekaj časa in ocenite svojo situacijo.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

Čiščenje spletne zgodovine

 

Ker bodo menedžerji za zaposlovanje verjetno preverili vašo spletno prisotnost, se prepričajte, da ste počistili svoje račune na družabnih omrežjih in spletno zgodovino pred diskriminatornimi komentarji, povezanimi z raso, vero, spolom itd. Sem spadajo obremenjujoče fotografije ali videoposnetki, kontroverzne objave in negativni komentarji o prejšnjih službah, podjetjih ali sodelavcih. Preprečite objavo (neustrezno) neprofesionalnih komentarjev na profesionalni platformi, kot je LinkedIn profil. Bistvenega pomena pa je preprečiti odstranitev celotne obstoječe spletne prisotnosti. Če kandidat nima digitalnega odtisa, bo to pri delodajalcih vzbudilo dvome. Glede na raziskavo CareerBuilder je majhna verjetnost, da bo ena tretjina prosilcev bila povabljena na razgovor, če jih delodajalci niso našli na spletu.

 

 

 

2. Pregledi referenc

Preverjanje referenc bi na splošno vključevalo pridobivanje informacij o kandidatovem znanju, spretnostih in vedenju od nekdanjih delodajalcev, sodelavcev in učiteljev, da bi preverili podane podatke (preprečili lažno zgodovino v njihovih življenjepisih). Ker je možno, da bodo preverili kaj ste napisali v življenjepis, se prepričajte, da ste dali resnične in točne podatke o svoji zgodovini zaposlitve in izobraževanja, opravljenih dolžnostih in okoliščinah končanja delovnega razmerja.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

3. CV - curriculum vitae ali življenjepis

 

Pri iskanju zaposlitve je najpomembnejši vaš življenjepis – CV. Ker se prodajate bodočim delodajalcem, vam bo dobro napisan razgovor dal priložnost za novo službo; slab bo vodil do zavrnitve. Vaš življenjepis mora poudarjati nabor znanj, veščin in sposobnosti, ki so primerne za delovno mesto, za katerega se trenutno prijavljate. Nekateri delodajalci lahko poleg vašega življenjepisa zahtevajo tudi spremno pismo in izpolnitev obrazca za prijavo.

 

Ne pozabite vključiti ključnih besed (3-5) iz opisa delovnega mesta. Iskali bodo na podlagi teh ključnih besed. Hkrati pa je to tudi odlična vaja, da boste poudarili prave veščine, ki jo aktivno iščejo. To tudi pomeni, da morate za vsako prijavo, ki jo pošljete, vsekakor ustvariti nov življenjepis in novo spremno pismo, če je to potrebno. Nekateri bodo potrebovali majhne spremembe, medtem ko bodo drugi zahtevali, da pogledate na svoje pretekle izkušnje skozi drugačno perspektivo in zagotovite drugačen opis vaših veščin, ki se bo bolje približal iskanim veščinam idealnega kandidata.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

Priporočila za delo v Ljubljani

 • Ime, poklicni naziv in kontaktni podatki

Za naslov svojega življenjepisa lahko uporabite svoje ime namesto »življenjepis«. « Vključite svoj e-poštni naslov in telefonsko številko ter svoje mesto in državo. V tem razdelku se lahko povežete s svojim (ažurnim) profilom LinkedIn. Prepričajte se, da vaš e-poštni naslov vključuje vaše poklicno ime.

 

 • Profesionalni profil

Je eden od ključnih vidikov vašega življenjepisa, ki potencialnim delodajalcem daje pregled nad vašimi posebnimi lastnostmi, ki jih potrebujete za delovno mesto. Osebna izjava naj bo kratka (ne daljša od nekaj stavkov) in mora vsebovati informacije o tem, kaj ponujate podjetju in kakšni so vaši karierni cilji.

 

 • Izkušnje in zaposlitvena zgodovina

V tem razdelku bi morale biti opisane vaše prejšnje delovne izkušnje v kronološkem vrstnem redu, tako da so najnovejše navedene najprej (običajno je najpomembnejše za delodajalca). Poleg naziva delovnega mesta, delodajalca in trajanja mora vsebovati kratek opis vaših ključnih odgovornosti, dosežkov in veščin. Odstranite ali zmanjšajte nepomembne podrobnosti (odstranite delovne vloge izpred več kot desetih let).

 

Formula: Doseženo X, ki je bilo izmerjen z Y, z izvajanjem Z

 

 • Izobrazba in kvalifikacije

Navedite imena institucij in datume izobraževanja ter vključite kvalifikacije (in ocene), ki ste jih dosegli. Na koncu življenjepisa lahko dodate potrdila, ki podpirajo vaše podatke.

 

 

Dodatno

 • Ključne veščine: Morda se vam zdi koristno predstaviti štiri do pet sposobnosti, ki so pomembne za vašega potencialnega delodajalca.
 • Hobiji in interesi: ta razdelek bi lahko dodali na koncu življenjepisa, da bi poudarili ujemanje s kulturo in vrednotami podjetja (dodajte samo tiste, ki so relevantni za delovno mesto).
 • Osebna fotografija, zakonski stan, starost in datum rojstva – ker so ti podatki zaščiteni, se lahko odločite, da jih delodajalcu ne boste posredovali.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

Alternative življenjepisu

Vendar ne pozabite vključiti drugih portfeljev, videoposnetkov, spletnih mest ali kreativnih življenjepisov, če bi bilo to najboljše za vaš poklic in industrijo. Če delovno mesto ni ustvarjalno, ne ustvarjajte barvitega življenjepisa ali ga oblikujte. Tovrstni kadroviki namreč raje gledajo na standardizirane življenjepise, ki so črno-beli in podajajo informacije na najbolj učinkovit način.

 

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

4. Intervju

 

Prvi vtis kadrovnikov o kandidatu na razgovoru lahko pomembno vpliva na izid razgovora (nekateri pravijo, da je že prvih 30 sekund ključnega pomena za pridobitev ponudbe za delo). Te prve vtise je težko spremeniti; zato je bistveno vedeti, kako narediti odličen prvi vtis. Ker je veliko trenutkov, ko se predstavite kot potencialni kandidat (na recepciji, kadrovniku, itd.),

 

 • raziščite podjetje pred razgovorom
 • pripraviti se in se primerno oblecite
 • pripravite papirni izvod življenjepisa
 • vadite najpogostejša vprašanja
 • prispeti morate pravočasno
 • Predstavite se receptorju tako, da navedete svoje polno ime, čas razgovora in osebo, ki vas je povabila na razgovor.
 • Ko pride kadrovnik ali kadrovnica, da vas pozdravi, vstanite, se nasmehnite in trdno stisnite roko, samozavestno se predstavite in ohranite očesni stik. Dobro drža daje vtis samozavesti in profesionalnosti.
 • končajte pogovor pozitivno, se jim zahvalite za njihov čas, se nasmehnite in jim ponovno stisnite roko.
 • Po intervjuju pošljite zahvalno e-poštno sporočilo, da pokažete, da vam je mar za dano priložnost.

 

Pogoste pomanjkljivosti življenja v Ljubljani

Čeprav Ljubljana ponuja številne prednosti, je vedno dobro biti seznanjen tudi s pogostimi pomanjkljivostmi življenja o vsakem mestu v katerega se želite preseliti. Tako se lahko že vnaprej pripravljeni na kakršnekoli probleme. V Ljubljani lahko pričakujete višje stroške življenja, zlasti stanovanjskih, ki so lahko relativno visoki v primerjavi z drugimi slovenskimi mesti. Vseeno pa nižji v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi mesti. Poleg tega se lahko pojavijo težave s prometno zgoščenostjo med prometnimi konicami.

 

Prosta delovna mesta Ljubljana - Kako zmagati naslednji intervju?

 

Povzetek

Ljubljana ponuja privlačen nabor raznolikih karier, trdne moralne vrednote, čudovito krajino, kakovostno izobraževanje, varnost in splošno visoko kakovost življenja. Upoštevajte manjše pomanjkljivosti, a te prevladajo mnoge prednosti, ki jih Ljubljana ponuja. Zato hitro preverite prosta delovna mesta v Ljubljani in spakirajte svoje kovčke ter se odpravite na unikatno potovanje v to čarobno evropsko prestolnico.

 

V Sloveniji obstaja spletni portal preveri.podjetje.si, na katerem lahko najdete anonimne ocene zaposlenih o njihovih delodajalcih. Portal omogoča, da preverite, ali so mnenja zaposlenih o potencialnem delodajalcu pozitivna, negativna ali pa se gibljejo vmes, pri čemer se osredotočajo na organizacijsko kulturo podjetja, uporabne veščine, ki jih lahko pričakujete, ter informacije o plačah, regresu in podobnih vidikih. Pred izbiro delodajalca je torej smiselno preveriti svoje podjetje na tem portalu.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri