Kako najti idealno službo

🕑 Jan 17, 2023


 

Služba

 

 

 

 

Ko bom velik, bom …

Mnogi imajo že v mladosti nekaj idej o tem, kaj bi radi postali, ko odrastejo. Svetovni prvak v nogometu, pop zvezda, gasilec … Naša sanjska služba se v odraslosti pogosto spremeni, vendar se vse premalo zavedamo, kaj je pravzaprav idealna služba za nas. Prepozno lahko spoznamo, da ni le samo delo to, kar nas osrečuje v službi, pač pa vrsta dejavnikov, na katere ob iskanju prve, druge, morda celo desete službe sploh ne pomislimo.

 

 

Lastnosti idealne službe

V službi preživimo večino svojega časa. Če upoštevamo, da si na dan privoščimo 8 ur spanca in imamo 8-urni delavnik, na delovnem mestu preživimo najmanj polovico svojega dneva. Če vključimo še vožnjo do dela, ta številka lahko strmo naraste. Prav zato je pomembno, da se v službi dobro počutimo. Kako to lahko dosežemo?

 

Naše delo je cenjeno

Vse prepogosto se v službi lahko počutimo, kot da je vse, kar naredimo, popolnoma brez smisla, naš trud pa spregledan. Pomembno je, da tako nadrejeni kot sodelavci cenijo naše delo in prepoznajo trud, ki ga vanj vložimo, mi pa se ob tem počutimo kot pomemben in nenadomestljiv član ekipe.

 

Naše mnenje je upoštevano

Ko smo dobro seznanjeni z dejavnostjo in načinom dela v našem podjetju, lahko dobimo odlične zamisli, kako bi sistem izboljšali ali spremenili. Za idealno službo smo se odločili, če so naše ideje upoštevane ali celo realizirane, kadar so v skladu s poslovnimi cilji našega podjetja.

 

Pošteno in redno plačilo

Za mnoge je plača tisto, kar jih premami v določene poklice, za katere na splošno velja, da so dobro plačani. Če je naše delo fizično zahtevno ali moramo zanj doseči visok nivo izobrazbe in izkazati ustrezno znanje, je seveda prav, da smo temu primerno tudi plačani. Prav zato je za vse nas ob vstopu na trg dela pomembno, da najdemo službo, v kateri bomo prejemali redno plačilo in bili za svoj trud in novo znanje ali obveznosti nagrajeni s povišico.

 

Delavnik, ki nam ustreza

Imate raje eno- ali dvoizmensko delo? Hodite raje v pisarno, da spremenite okolje in ste v stiku s sodelavci, ali vam bolj diši delo od doma, ko za svoje otroke ali domače živali ne morete najti varstva? Tu se idealna služba vsakega posameznika lahko zelo razlikuje, saj imamo različne rutine in obveznosti izven službe.

 

Dober kolektiv

Ljudje smo socialna bitja, zato naši odnosi z ljudmi, ki jih srečujemo vsak dan, močno vplivajo na naše počutje. Kolikokrat ste že poslušali prijatelje, ko so se pritoževali nad svojim šefom ali sodelavci? Trpinčenje ali izživljanje oz. mobing v službi je pogost pojav, s katerim se srečuje veliko zaposlenih. Naj bo to ustrahovanje s strani nadrejenega ali neprestano šikaniranje s strani sodelavcev, slabi odnosi v službi so pogosto eden glavnih razlogov za nezadovoljstvo in stres tudi po tem, ko smo že odšli domov.

Dober kolektiv je ključnega pomena za zadovoljstvo v službi, saj se zaradi dobrih odnosov in medsebojnega spoštovanja krepi timski duh, produktivnost in medsebojno sodelovanje.

 

 

 

 

Ali taka služba sploh obstaja?

Pri iskanju službe, ki bo ustrezala vsem naštetim kriterijem, je pomembno, da se ne osredotočimo le na obljube podjetja, kamor smo se prijavili na prosto delovno mesto, pač pa raje upoštevamo mnenja trenutnih ali bivših zaposlenih, ki nam lahko iz prve roke povedo, kaj nas čaka.

Mnenja o delu za različna podjetja smo na enem mestu zbrali na preveri-podjetje.si, kjer si lahko preberete anonimne (in zato nedvomno veliko bolj iskrene) ocene zaposlenih, na podlagi katerih si lahko ustvarite seznam tistih podjetij, ki ustrezajo vašim kriterijem.

Ne zapravljajte časa s pisanjem življenjepisov in dolgimi razgovori, ki vas vodijo v službo, ki jo boste zasovražili. Pri nas poiščite tista podjetja, kjer vas čaka vaša idealna služba.

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri