Ste brezposelni? Tako vas lahko delodajalci zaposlijo

🕑 Apr 17, 2023


 

 

Subvencija za zaposlitev

Subvencije za zaposlitev so finančna sredstva, ki jih lahko prejmejo delodajalci ob zaposlitveni določenih skupin brezposelnih. Subvencije delodajalec izplača država z namenom delne povrnitve stroškov zaposlitve.

Za pridobitev subvencije se mora delodajalec prijaviti na javno povabilo in oddati ponudbo na Portalu za delodajalce.

Javna povabila za subvencionirane zaposlitve so časovno omejena oziroma odprta do porabe sredstev.

 

Poleg subvencij za zaposlitev Zavod RS za zaposlovanje objavlja oziroma izvaja tudi druge oblike spodbud za delodajalce.

 

 

 

Kaj so prednosti subvencionirane zaposlitve

Iskalci zaposlitve oziroma brezposelne osebe imajo s prijavo v program možnost, da se ponovno vključijo v delovni proces, pridobijo nova znanja, izboljšajo svoje spretnosti in kompetence. Subvencionirana zaposlitev prinaša določeno finančno varnost in socialno vključenost.

Raziskave tudi kažejo, da subvencije za zaposlitev spodbujajo zaposlovanje ranljivejših skupin prebivalstva in zmanjšujejo dolgotrajno brezposelnost.

 

 

Ste brezposelni? Tako vas lahko delodajalci zaposlijo

 

 

 

Aktualne subvencije za zaposlovanje

 

Nov program “Priložnost zame” za subvencionirano zaposlitev dolgotrajno brezposelnih

 

Marca 2023 je Zavod RS za zaposlovanje objavil novo javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa “Priložnost zame”.

 

 

Program je namenjen spodbujanju zaposlitve dolgotrajno (dve leti ali več) brezposelnih oseb.

 

Predno pri vključevanju v program bodo imeli brezposelni, starejši od 50 let, in prejemniki denarne socialne pomoči pri centru za socialno delo.

 

Subvencionirana sredstva bo zagotovilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v višini 3,5 milijona evrov.

 

 

Subvencija za zaposlitev v programu “Priložnost zame” znaša 700 evrov na mesec za zaposlitev osebe za polni delovni čas, delodajalcu bo Zavod RS za zaposlovanje subvencijo izplačeval 12 mesecev.

 

V prvih štirih mesecih subvencionirane zaposlitve mora delavec v obsegu vsaj 20 pedagoških ur opraviti interno in/ali zunanje izobraževanje oziroma uvajanje. Delodajalec, ki bo prejemal subvencijo, mora zagotoviti mentorja kot pomoč pri uvajanju v samostojno delo na delovno mesto. Mentor je lahko zaposleni z vsaj tremi leti delovnih izkušenj ali nosilec dejavnosti (samozaposleni).

Ministrstvo oziroma Zavod RS za zaposlovanje načrtujeta s programom v zaposlitev vključiti okoli 420 dolgotrajno brezposelnih oseb iz vse Slovenije.

 

Hitrejši vstop mladih na trg dela

 

Trenutno najdlje trajajočo subvencijo za zaposlitev omogoča javno povabilo oziroma finančna spodbuda Hitrejši vstop mladih na trg dela.

 

 

Mesečno subvencijo v višini od 300 do 420 evrov prejme delodajalec, ki zaposli brezposelno osebo mlajšo od 26 let za nedoločen čas.

 

Subvencija je sorazmerno zmanjšana v priemru zaposlitve za krajši delovni čas, če delodajalec zaposli osebo skladno z ustrezno odločbo. Delodajalec lahko prejme tudi zvišano subvencijo za zaposlitev, in sicer za 70 evrov, če zaposlene vključi v kolektivno prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje.

 

Sredstva za izvajanje programa so zagotovljena iz instrumenta Evropske unije nextGenerationEU. Predvideva se vključitev okoli 3.350 brezposelnih mladih.

 

 

Program “Zelena delovna mesta”

Program “Zelena delovna mesta” ponovno omogoča zbiranje ponudb, in sicer od 1.2.2023 do porabe sredstev oziroma najdlje do 30. 6. 2023.

Subvencija je namenjena zaposlitvi brezposelnih na zelenih delovnih mestih za nedoločen čas. Subvencija za zaposlitev se izplačuje eno leto oziroma 12 mesecev v višini 680 evrov na mesec.

 

Zelena delovna mesta so pomemben korak k trajnostnemu razvoju. Prispevajo k uresničevanju ciljev na področju ohranjanja narave in okolja ter podnebnih sprememb. Seznam vseh poklicev na zelenih delovnih mestih.

 

 

Ste brezposelni? Tako vas lahko delodajalci zaposlijo

 

Vsa besedila javnih povabil, obrazci za oddajo ponudb in pogoji, ki jih morate izpolnjevati, če ste delodajalec ali iskalec zaposlitve, najdete na spletni strani Zavoda za zaposlovanje.

 

V kolikor ste kot iskalec zaposlitve napoteni na pogovor pri delodajalcu za objavljeno prosto delovno mesto, pa ne pozabite na portalu Preveri podjetje preveriti mnenj zaposlenih pri tem delodajalcu. Ocena, ki so jo oddali (nekdanji) zaposleni, naj vam pomaga, da se učinkovito pripravite na razgovor.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri