Zaposlitev Idrija – Mesto z osupljivo naravno dediščino in izjemnimi priložnostmi

🕑 Dec 11, 2023


 

Idrija, ujeta med zelene griče in jasne vodotoke, stoji kot priča stoletij industrije in inovacij. Znana po svoji rudarski preteklosti, je danes Idrija prepoznavna po svojem UNESCO zaščitenem dediščinskem rudniku živega srebra ter idrijski čipki, ki je mojstrovina ročne spretnosti in potrpežljivosti, ujete v vzorce neskončne lepote.

 

Mesto se ne ponaša le z bogato industrijsko zgodovino, temveč tudi z živahnim gospodarstvom, ki temelji na sodobnih tehnologijah in inovacijah. Od proizvodnje do visokotehnološke industrije, Idrija je postala magnet za talente v inženiringu, avtomatizaciji in informacijskih tehnologijah. To mesto se ponaša s kulturo nenehnega učenja in prilagajanja, kar delavcem omogoča, da rastejo in se razvijajo skupaj z industrijo.

 

Poudarek na trajnostnem razvoju in inovacijah je Idriji omogočil, da se je preoblikovala iz zgodovinskega rudarskega mesta v sodobno središče, kjer se preteklost in prihodnost prepletata v harmonijo. To je mesto, ki svojim prebivalcem ne nudi samo zaposlitve, ampak tudi kakovostno življenje, obdano z naravno lepoto in kulturnim bogastvom.

 

V tem članku vam bom predstavila, kako se je Idrija razvila v privlačno destinacijo za zaposlitev in kakšne možnosti zaposlitve ponuja.

 

Idrija – Mesto z bogato rudarsko zgodovino

 

Zgodovina rudnika živega srebra sega v leto 1940, ko naj bi škafar na tem območju odkril samorodno živo srebro. Legenda pravi, da je med nalivanjem vode v škaf opazil bleščeče se srebro, ki ga je naplavilo na površje. To odkritje je prispevalo k razcvetu Idrije, saj so začeli rudariti rudo živega srebra v zadnjem desetletju 15. stoletja.

 

Zaposlitev Idrija –  Mesto z osupljivo naravno dediščino in izjemnimi priložnostmi

 

Danes je rudnik živega srebra v Idriji preoblikovan v muzej, ki velja za največjo znamenitost mesta. Ta muzej ponuja vpogled v bogato rudarsko dediščino, ki je ključno oblikovala zgodovino in kulturo Idrije. Obiskovalci lahko raziskujejo podzemne rove, se seznanijo z rudarskimi tradicijami in uživajo v interaktivnih razstavah, ki pričarajo vzdušje rudarskega vsakdana.

 

Rudnik živega srebra tako še vedno ostaja del identitete mesta, simbol njegovega razvoja in rasti, ter kraj, ki nam omogoča, da odkrijemo bogato rudarsko dediščino, ki je oblikovala to čudovito slovensko mesto.

 

Od rudarskega mesta do inovacijskega središča

 

Idrija, mesto z bogato zgodovino, je dom številnim vodilnim podjetjem, ki oblikujejo njegovo industrijsko krajino. Hidria, podjetje z več kot 50-letnimi izkušnjami v avtomobilski in industrijski tehnologiji, je eno od takšnih stebrov inovacij in industrijske moči.

 

Svojo pot je začela leta 1955 z izdelavo vžigalnih svečk za avtomobile in se razvila v globalno korporacijo z raznolikim spektrom izdelkov, ki vključujejo avtomobilske tehnologije, kot so elektromotorne plošče, aluminijasti deli za krmilne in pogonske sisteme ter različne industrijske tehnologije.

 

Drugo pomembno podjetje v Idriji je COMCOM, IT podjetje, ki je začelo leta 1992 s prodajo računalniške opreme in od takrat naprej razširilo svoje dejavnosti na SAP svetovanje.

 

Zaposlitev Idrija –  Mesto z osupljivo naravno dediščino in izjemnimi priložnostmi

 

COMCOM se je nato razširil tudi v mednarodne vode in sicer ga lahko najdemo v  Veliki Britaniji, nekdanjih jugoslovanskih državah, na Kitajskem in v Združenih Arabskih Emiratih. Njihova zavezanost zadovoljstvu strank temelji na močnih tehničnih veščinah, poglobljenem poznavanju poslovnih procesov in profesionalni, motivirani ekipi.

 

Ta podjetja predstavljajo dinamično in raznoliko industrijsko tkanino Idrije, ki prispeva k njenemu slovesu kot centru za napredne tehnologije in inovacije. Igrajo ključno vlogo v regionalnem gospodarstvu, spodbujajo zaposlovanje in trajnostni razvoj ter ponujajo vrsto zaposlitvenih možnosti lokalni delovni sili.

 

Poudarek Idrije na industrijskih panogah, kot so avtomobilizacija, elektronika in IT, prikazuje prehod mesta od njegovih zgodovinskih rudarskih korenin do moderne, tehnološko napredne skupnosti.

 

UNESCO globalni Geopark Idrija ponuja osupljive naravne lepote

 

Ovmočje Idrije ni le prostor za iskanje zaposlitve, ampak tudi ponuja tudi raznolika kulturna in naravna doživetja, ki jih ponuja UNESCO globalni Geopark Idirja.

 

UNESCO Globalni Geopark Idrija se razprostira na skoraj 300 kvadratnih kilometrih površine ter je znan po svojih izjemnih naravnih danostih. To območje privablja obiskovalce s svojo mešanico naravnih lepot, kulturne dediščine ter tradicije, ki je povezana s številnimi turističnimi atrakcijami in kulinaričnimi užitki.

 

Zaposlitev Idrija –  Mesto z osupljivo naravno dediščino in izjemnimi priložnostmi

 

V Geoparku se lahko podate na raznolike kolesarske in pohodniške poti, ki so prepredene s turističnimi zanimivostmi ter lokalnimi kulinaričnimi posebnostmi. Ta prostor združuje naravno, kulturo in tradicijo z najrazličnejšimi aktivnostmi, muzeji, informacijskimi centri, gostilnami, kmečkimi turizmi in lokalnimi trgovinami z domačimi izdelki.

 

Zaposlitev Idrija - Analiza trga dela v Idriji

 

V Idriji, mestu z bogato rudarsko dediščino, se danes prepletajo zgodovinske zgodbe in sodobne zaposlitvene priložnosti. Kako pa izgleda trenutno stanje na trgu dela v tem živahnem mestu? Katera področja ponujajo največ odprtih delovnih mest in kje so najbolj iskane priložnosti?

 

V Idriji je trenutno na voljo širok nabor zaposlitvenih priložnosti, ki segajo od proizvodnje do IT in inženiringa. Nekatera izmed najbolj iskanih delovnih mest vključujejo:

 

  • Strokovni sodelavec za pravne zadeve, kjer bodo vaše glavne naloge pravno svetovanje in priprava pogodbene dokumentacije.
  • Mesar - prodajalec v trgovini Spar, kjer se od kandidatov pričakuje strežba kupcev in priprava mesa za prodajo.
  • Vodja projektov v orodjarni in elektro monter – mehatronik pri podjetju Kolektor Orodjarna, ki ponuja raznolike tehnične in organizacijske izzive.
  • Inženir avtomatizacije – konstruktor in PLC programer, kjer se od kandidatov zahteva razvoj in testiranje programskih rešitev.
  • LabVIEW razvijalec, ki bo delal v programu avtomatizacije in strojegradnje.
  • Operater na sestavi električnih motorjev, ki bo prispeval k razvoju tehnologij z ničelnimi emisijami CO2.

 

Zaposlitvene priložnosti so namenjene različnim stopnjam izobrazbe in ponujajo tako polni kot polovični delovni čas ali projektno delo. Prav tako je na voljo pestra izbira glede vrste zaposlitve, vključno z redno zaposlitvijo za določen ali nedoločen čas, delom prek s.p., študentskim delom in drugimi oblikami zaposlitve.

 

Za natančnejše informacije o posameznih delovnih mestih, lahko obiščete portale, kot so Moje Delo, Careerjet in njihov občinski portal, kjer lahko najdete vse aktualne oglase in se prijavite na delovna mesta, ki ustrezajo vašim kvalifikacijam in interesom​.

 

Kako preveriti delodajalca pred zaposlitvijo?

 

Preden se odločite za sprejetje nove zaposlitve, je pomembno, da preverite verodostojnost in zanesljivost potencialnega delodajalca. Delodajalci lahko zahtevajo potrdila, ki podkrepila vaše trditve o izkušnjah in izobrazbi, vi pa lahko na podoben način zahtevate informacije od njih.

 

Na primer, lahko preverite njihovo kreditno sposobnost ali povprašate po potrdilu o nekaznovanosti podjetja. Poleg tega lahko preverite delovne izkušnje prejšnjih zaposlenih. Pri tem si lahko pomagate s portalom www.preveri-podjetje.si. Tam lahko zaposleni anonimno oddajo mnenje o svojih prejšnjih delovnih mestih oz. delodajalcih. To vam bo pomagalo pri informirani odločitvi o morebitni zaposlitvi v Idriji.

 

Povzetek

 

 

Idrija, mesto z bogato zgodovino in obetajočo prihodnostjo, je pravi biser, kjer se harmonično prepletajo tradicija, inovacija in naravna lepota. To mesto ni le ohranjevalec zgodovinskih spominov in dediščine, ampak tudi žarišče sodobnih tehnologij in inovacij, ki uspešno krojijo njegov sodobni obraz. Obdan z osupljivo naravo, Idrija svojim prebivalcem in obiskovalcem ponuja edinstveno mešanico kulture, industrije in naravnih čudes, kar ustvarja popolno okolje za življenje, delo in raziskovanje. Kot pravi zaklad, ki ga je skovala zgodovina in oblikovala prihodnost, Idrija stoji kot simbol trajnostnega razvoja in moči skupnosti, ki zre v prihodnost z optimizmom in ponosom.

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri