Zaposlitev – Maribor ponuja široko paleto zaposlitvenih priložnosti

🕑 Mar 15, 2024


 

 

Maribor je drugo največje mesto v Sloveniji in predstavlja pomembno gospodarsko, univerzitetno, kulturno in turistično središče severovzhodnega dela države. Mesto leži ob reki Dravi in je obkroženo s čudovitimi vinogradi ter Pohorjem, ki ponuja številne možnosti za rekreacijo in turizem, kot so smučanje, pohodništvo in kolesarjenje.

 

Zgodovina

 

Zgodovina Maribora sega v čas Rimljanov, ko je območje služilo kot strateška lokacija na meji rimskega imperija. V srednjem veku je Maribor pridobil mestne pravice, leta 1254, kar je omogočilo razvoj trgovine in obrti. V tem obdobju je bilo mesto obdano z obzidjem, za zaščito pred turškimi vpadi je bilo zgrajeno tudi Mariborski grad, ki še danes stoji kot eden glavnih zgodovinskih spomenikov.

 

V 19. stoletju je industrializacija močno vplivala na razvoj Maribora, ko so se v mestu razvile tekstilne, kovinsko-predelovalne in druge industrije. To obdobje je zaznamovalo tudi priključitev mestnega železniškega omrežja na Dunaj-Ljubljana-Zagreb, kar je Mariboru omogočilo boljše povezave s preostalim delom Avstro-Ogrske monarhije in pospešilo njegov gospodarski razvoj.

 

Zaposlitev – Maribor ponuja široko paleto zaposlitvenih priložnosti

 

V 20. stoletju je mesto doživelo več pomembnih dogodkov, vključno z obema svetovnima vojnama, ki sta pustili globok pečat na mestu in njegovih prebivalcih. Po drugi svetovni vojni je Maribor postal del Socialistične federativne republike Jugoslavije, v tem času pa je doživel industrijski in družbeni razcvet.

 

Po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 je Maribor nadaljeval z razvojem, tokrat bolj usmerjenim v terciarni sektor, visoko šolstvo in turizem. Mesto je leta 2012 gostilo Evropsko prestolnico kulture, kar je priložnost izkoristilo za obnovo kulturnih ustanov in spodbujanje kulturnega turizma.

 

Maribor danes slovi po svoji univerzi, vinorodnih območjih, kot je znameniti Mariborski vinograd, najstarejša trta na svetu, ter po športnih prireditvah, kot je Zlata lisica, mednarodno tekmovanje v ženskem alpskem smučanju na Mariborskem Pohorju. Mesto je uspešno združilo svojo bogato zgodovino s sodobnim razvojem, ohranjajoč svoj edinstven značaj in ponujajoč obiskovalcem in prebivalcem široko paleto kulturnih, izobraževalnih in rekreacijskih možnosti.

 

Zakaj se zaposliti v Mariboru?

 

Gospodarstvo Maribora je zelo raznoliko. Med ključne sektorje zaposlovanja spadajo predelovalne dejavnosti, trgovina, zdravstvo, izobraževanje in informacijske tehnologije. V zadnjih letih je mesto doživelo razcvet na področju IT in tehnološkega sektorja, k čemur so prispevali tako domača podjetja kot tudi mednarodna podjetja, ki so prepoznala Maribor kot privlačno lokacijo za investiranje in razvoj.

 

Zaposlitev – Maribor ponuja široko paleto zaposlitvenih priložnosti

 

Zaposlitev v Mariboru ponuja številne prednosti, med katerimi so kvaliteta življenja, dostopnost storitev, nižji življenjski stroški v primerjavi z glavnim mestom Ljubljano in visoka stopnja varnosti. Mesto je tudi kulturno bogato, s številnimi festivali, muzeji, galerijami in gledališči. Ponaša se z bogato zgodovino, ki sega v čas Rimljanov, kar je vidno na vsakem koraku, še posebej v starem mestnem jedru.

 

Maribor je prav tako univerzitetno mesto, saj tam domuje Univerza v Mariboru, ki privablja študente iz cele Slovenije in tujine. To prispeva k dinamičnemu in mladostnemu vzdušju mesta ter spodbuja razvoj raziskav, inovacij in podjetništva.

 

Zaposlitev – Maribor ponuja široko paleto zaposlitvenih priložnosti

 

Zaradi svoje lokacije in bližine avstrijske meje mesto služi kot pomembno prometno vozlišče, ki omogoča enostavne povezave z drugimi deli Slovenije in s sosednjimi državami. Zaradi tega je mesto Maribor privlačno tudi za mednarodno poslovanje in turizem.

 

V zadnjem času je mesto izboljšalo svojo infrastrukturo, povečalo zelene površine in razvilo nove turistične atrakcije, kar še dodatno povečuje njegovo privlačnost za življenje in delo. Zaposlitev v Mariboru tako predstavlja priložnost za karierni razvoj v prijetnem in spodbudnem okolju.

 

Katere panoge prevladujejo v Mariboru?

 

Maribor ponuja širok spekter zaposlitvenih možnosti, ki segajo od tradicionalnih industrijskih panog do inovativnih tehnoloških in storitvenih sektorjev, odražajoč bogato industrijsko dediščino in tehnološki napredek mesta.

 

Industrija in proizvodnja sta temelj mariborskega gospodarstva, z dolgo in bogato zgodovino, ki je temeljila na tekstilni, metalurški in avtomobilski industriji. Danes se mesto prilagaja globalnim trendom s poudarkom na naprednih proizvodnih tehnologijah in trajnostnem razvoju. Ta sektor ponuja široko paleto zaposlitvenih možnosti, od inženirjev in tehnikov do delovnih mest v proizvodnji, ki zahtevajo specifična tehnična znanja in veščine.

 

Tehnologija in IT predstavljata enega od najhitreje rastočih sektorjev v Mariboru, kjer inovativna start-up podjetja in uveljavljene IT korporacije iščejo talente za razvoj programske opreme, spletnih rešitev, mobilnih aplikacij ter za delo na področju umetne inteligence in velikih podatkov. To področje ponuja dinamično delovno okolje in priložnosti za profesionalni razvoj v hitro razvijajoči se industriji.

 

Zaposlitev – Maribor ponuja široko paleto zaposlitvenih priložnosti

 

Izobraževanje in znanost igrata ključno vlogo v mestu, predvsem zaradi prisotnosti Univerze v Mariboru, ki je središče akademske odličnosti in raziskovanja. Raziskovalne institucije in fakultete nudijo priložnosti za akademsko kariero, raziskave in razvoj v različnih disciplinah, od naravoslovja do humanistike, s čimer prispevajo k inovativnosti in znanstvenemu napredku mesta.

 

Turizem in gostinstvo izkoriščata edinstveno geografsko lego Maribora, njegovo bogato zgodovinsko in kulturno dediščino ter bližino naravnim znamenitostim, kot so Mariborsko Pohorje, vinorodna območja in termalni vrelci. Ta sektor ponuja širok spekter zaposlitvenih možnosti, od dela v hotelih, restavracijah in turističnih agencijah do vodenja in upravljanja kulturnih in naravnih znamenitosti, s čimer prispeva k razvoju lokalnega turizma in gostoljubnosti.

 

Zaradi svoje raznolikosti, Maribor ponuja pestro paleto kariernih poti in priložnosti za osebni ter profesionalni razvoj, kar dela mesto privlačno za ljudi z različnimi interesi in strokovnimi ozadji.

 

Zaposlitev Maribor – Aktualna prosta delovna mesta

 

V Mariboru so trenutno na voljo različna prosta delovna mesta, ki pokrivajo širok spekter poklicev in sektorjev. Na portalu MojeDelo.com so med izpostavljenimi delovnimi mesti, med drugim, projektni vodja montaže, sodelavec v administraciji, skladiščnik, pralec opreme in delovnih pripomočkov, oskrbovalec proizvodnih linij z materialom, tehnik kontrole kakovosti, komisionar in skladiščnik​​.

 

Optius.com navaja priložnosti pri Rutar marketing d.o.o., kjer iščejo prodajalca na oddelku kuhinj, vodjo oddelka in vodjo prodaje. Infinite d.o.o. išče raziskovalca v oddelku za razvoj bioloških mehanizmov in sistemov, medtem ko Comtron d.o.o. išče analitika za področje finančnega poslovanja. Mariborska livarna Maribor d.d. pa išče razvojnega ekologa​​.

 

Zaposlitev – Maribor ponuja široko paleto zaposlitvenih priložnosti

 

Deloglasnik.si izpostavlja delovna mesta, kot so svetovalec v klicnem centru, komercialist v gradbeništvu za nemški trg, arhitekt, natakar, telefonist, tehnični referent - serviser, prodajni specialist, urednik spletnih strani – razvijalec, avtomehanik in skrbnik ključnih kupcev.

 

Te zaposlitvene priložnosti kažejo na raznolikost trga dela v Mariboru, ki ponuja delovna mesta tako v tradicionalnih kot v novih, hitro rastočih sektorjih. Za več informacij in prijave obiščite omenjene zaposlitvene portale.

 

Pridobite informacije iz prve roke s pomočjo strani Preveri podjetje

 

Če vas zanima, kako je biti zaposlen v Mariboru, ali pa preprosto želite izvedeti več o potencialnem delodajalcu, obstajajo spletna orodja, ki vam lahko pomagajo pridobiti informacije iz prve roke. Eden takšnih je spletna stran "Preveri podjetje", ki omogoča vpogled v ocene, mnenja in izkušnje zaposlenih. Na ta način lahko izveste več o delovnem okolju, kulturi podjetja, možnostih za napredovanje in drugih pomembnih vidikih, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi za prijavo na prosto delovno mesto.

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri