Iskanje prve zaposlitve

🕑 Feb 06, 2023


 

Prva zaposlitev

 

Iskanje prve zaposlitve

 

 Študentsko delo je šele začetek

Z delom se mnogi srečamo kot dijaki ali študentje, ko želimo nekaj dodatnega zaslužka med poletjem. Takrat svoje prvo delo iščemo preko študentskih servisov, kjer lahko najdemo malo morje oglasov za dijaško ali študentsko delo.

 

Načeloma so taka dela za še neizkušene začetnike, ki prvič vstopajo na trg dela. Delo med študijem ponuja obilo možnosti za usvajanje novih veščin, spoznavanje delovnega okolja in procesa ter pridobivanje neprecenljivih izkušenj, ki nam pridejo prav pri iskanju prve prave zaposlitve.

 

 Iskanje dela po študiju

Za nekatere je iskanje prve zaposlitve ob zaključku šolanja ali študija zelo kratko, saj marsikatera podjetja svojim študentom ponudijo redno zaposlitev po koncu študija. Seveda pa take sreče nimajo vsi, zato je pomembno, da se na iskanje prve zaposlitve dobro pripravite in da iščete delo, ki bo ustrezalo vaši izobrazbi, znanju, izkušnjam in kariernim ambicijam.

 

Predvsem je pomembno, da si postavite realistične cilje. Mnogi delodajalci zahtevajo določen nivo izobrazbe, dandanes je npr. vedno bolj zahtevana vsaj diploma in vsaj eno ali več let izkušenj, v kar je danes všteto tudi dijaško oziroma študentsko delo, le-to pa se od leta 2015 šteje tudi v pokojninsko dobo. Pri nekaterih je pomemben tudi lasten prevoz oziroma vozniški izpit in znanje vsaj enega tujega jezika.

 

Pametno je torej, da pred začetkom iskanja prve zaposlitve dobro raziščete trg dela in se pozanimate o vseh pogojih, ki jih delodajalci pogosto pričakujejo za delovna mesta, na katera se želite prijaviti. Tako lahko že v času šolanja ali študija poskrbite, da boste ob vstopu na trg dela dobro pripravljeni.

 

Iskanje svoje službe

 

 

 Predstavite se z življenjepisom

Nato je ključnega pomena sestava dobrega življenjepisa, kako to lahko storite, si oglejte tukaj. Naš življenjepis je naš prvi stik z delodajalcem in pogosto odločilni razlog za zavrnitev ali vabilo na razgovor. Nato je vse odvisno od nas in kako dobro se na načeloma kratkem prvem razgovoru predstavimo in delodajalca prepričamo, da smo najboljši kandidat za razpisano delovno mesto.

 

Seveda pa ni vse odvisno le od našega znanja, izkušenj in kompetenc. Pogosto pride do situacije, ko je več kandidatov enako usposobljenih in primernih za delovno mesto. Takrat se delodajalci pogosto odločijo na podlagi naše osebnosti, ponekod tudi videza, spola in starosti. Starostna in spolna diskriminacija sta protizakoniti tudi pri iskanju zaposlitve, a na žalost vse prepogosti.

 

Seveda pa ima vsak delodajalec tudi svoje subjektivne preference, kaj pravzaprav išče v bodočih sodelavcih. Nekateri imajo raje kandidate, ki so pozitivno naravnani, mirni in dobro sledijo navodilom, spet drugim so ljubši taki, ki so polni idej, brez težav izražajo svoje mnenje in se dobro znajdejo kot vodje manjše ali večje skupine.

 

 Delo, ki je po vaši meri

Da boste s svojo prvo zaposlitvijo resnično zadovoljni, se morate vprašati, kaj pričakujete od delovnega mesta. Glede na vaš življenjski slog, karierne cilje in pričakovanja je dobro premisliti, kakšna zaposlitev bi vam najbolj ustrezala:

 

  • pogodba o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas, avtorska ali podjemna pogodba, s.p. …
  • enoizmensko ali večizmensko delo,
  • dopoldanski ali popoldanski delavnik, nočne izmene,
  • delo v pisarni, na terenu, ali od doma,
  • samostojno delo ali delo v timu,
  • možnost napredovanja,
  • plačano izobraževanje,
  • višina plačila …

 

Povsem od vas je odvisno, s kakšnim delom boste najbolj zadovoljni, ko boste iskali prvo zaposlitev, za začetek pa vam je v pomoč lahko portal preveri-podjetje.si, saj lahko za zgoraj naštete točke najdete podatke o različnih podjetjih, ki so jih anonimno podali zaposleni.

 

Preverite podjetja, ki vas zanimajo, in se na iskanje prve zaposlitve odpravite oboroženi z vsemi informacijami, ki jih potrebujete.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri