Zaposlitev v domačem kraju: Ptuj

🕑 Apr 10, 2023


 

Zaposlitev Ptuj

 

Morda se na prvi pogled zdi, da so dobre zaposlitvene priložnosti le v prestolnici, a ugodne razmere na trgu dela so v Sloveniji tudi drugje.

 

Na ptujsko-ormoškem območju so septembra 2022 zabeležili najnižjo stopnjo brezposelnosti v zgodovini samostojne Slovenije in obenem povečanje števila delovno aktivnega prebivalstva. Tudi AJPES-ov seznam hitrorastočih podjetij za obdobje 2017-2021 kaže, da je podravska regija s 16.468 hitrorastočimi podjetji na drugem mestu po regijah.

 

Na Podravskem, kamor sodi tudi Ptuj, ki ga med drugim poznamo po enemu največjih živilskih podjetij v Sloveniji - Perutnini Ptuj, so številna podjetja, in po besedah Zavoda za zaposlovanje območne službe Ptuj je na območju veliko odličnih delodajalcev.

 

Tega se zavedajo tudi pri Manager klub Ptuj. Predsednik organizacije je za Radio Maribor povedal, da se v okolju podjetja borijo predvsem z bližino Avstrije, kamor na dnevni ravni iz regije migrira tudi več kot 30.000 ljudi. Z različnimi aktivnostmi, nazadnje so organizirali zaposlitveni sejem, si prizadevajo učinkovito povezati regionalne zaposlovalce z iskalci zaposlitve s Ptuja oziroma regije.

 

Zaposlitev v domačem kraju: Ptuj

 

 

Prosta delovna mesta Ptuj

Prosta delovna mesta oziroma podjetja, ki ponujajo zaposlitev na Ptuju, lahko spremljate na številnih zaposlitvenih portalih, recimo:

 

Tedensko zaposlitvene priložnosti objavlja tudi prvi spletni ptujski medij Ptujinfo.

 

Ko najdete razpisano delovno mesto, pa pred prijavo oziroma razgovorom ne pozabite na domačo nalogo - preverite podjetje.

 

Če ste se odločili, da bi si želeli zaposlitve v mestu Ptuj, a med aktualnimi razpisi ne najdete, kar iščete, imate vedno priložnost poslati tudi povpraševanje ali prijavo na slepo na najbolje ocenjena ptujska podjetja.

 

 

Zavod za zaposlovanje Ptuj

 

Na Ptuju deluje tudi območna služba Zavoda za zaposlovanje, ki je marca 2023 objavila več kot 600 razpisanih delovnih mest v predelovalnih dejavnostih, sledile so ponudbe (več kot 100) za zaposlitve v ptujskih podjetjih za:

  • Gradbeništvo
  • Zdravstveno in socialno varstvo
  • Gostinstvo
  • Druge raznovrstne poslovne dejavnosti

 

Vsak delovnik deluje tudi karierno središče Zavoda OS Ptuj, ki ponuja vrsto brezplačnih storitev za iskalce in brezposelne, delodajalce, študente in dijake ter ponuja podporo, informacije, potrebne za prijavo na zaposlitev ipd.

 

 

Zaposlitev v domačem kraju: Ptuj

 

 

Prednost zaposlitve na lokalnem trgu dela

Vsekakor je delo v bližini doma dobra priložnost za začetek karierne poti med dijaki ali študenti, ki zaradi manj izkušenj še niso konkurenčni na vseh delovnih mestih, če zaradi financ ali drugih razlogov ne morejo ali ne želijo zapustiti doma.

 

A za odločitev v bližini svojega doma, se odločajo tudi drugi kadri.

 

 

Krajši čas prevoza na delo

Če vaša bodoča zaposlitev ne omogoča prilagodljivega delovnega časa ali dela od doma, dobro premislite, koliko vam pomeni prosti čas, oziroma koliko časa ste pripravljeni preživeti na poti v službo in iz nje.

 

Delati v domačem okolju, pri lokalnem podjetju, ne pomeni nujno manj denarja, pomeni pa lahko občutno več časa.

 

Po podatkih Eurostat za leto 2019 skoraj 10 % Slovencev za prevoz na delo porabi več kot eno uro, približno tretjina med 30 in 59 minut, dobra polovica pa do pol ure. Manj kot 10 % zaposlenih v Sloveniji ne opravlja poti v in iz službe.

 

Kljub temu, da slovenska zakonodaja delodajalec nalaga povračilo potnih stroškov, vozovnica za avtobus ali vlak oziroma račun za bencin, še zdaleč niso edini strošek, ki ga pot v službo terja.

 

Na eni strani pot v službo lahko prinese dodatne finančne izdatke. Včasih se med obiskom bencinske črpalke preprosto ne moremo upreti kavi na poti ali prigrizku. Prav tako več prevoženih kilometrov običajno pomeni več servisov vozila.

 

Na drugi strani pa govorimo o dobrem počutju in zdravju. Mnoge raziskave potrjujejo, da nepredvidljive situacije na cesti predstavljajo stres in vodijo v nezadovoljstvo.

Prav tako med prevozom z avtom ali javnim prevozom sedimo, kar seveda povečuje čas, ki ga preživimo sede, že ptički na veji pa čivkajo, da to ni dobro.

 

Včasih to ni mogoče, a če razmišljate, da bi v službo hodili peš ali s kolesom iz kakršnegakoli razloga, potem je kraj bivanja še kako pomemben faktor pri iskanju zaposlitve.

 

Zaposlitev v domačem kraju: Ptuj

 

Mnogi iskalci zaposlitve, tudi če jih vožnja popolnoma nič ne stresira in sedenje v avtu kompenzirajo s telovadbo ali med delom, ki ni sedeče, visoko na lestvico prioritet postavljajo ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem. Na to pa lahko močno vpliva dnevni prevoz na in z dela.

 

Če imamo čas za hobije, družino, izobraževanje, ki je lahko na koncu dodana vrednost tudi za delodajalca, bomo bolj zadovoljni in lahko tudi bolj produktivni na delovnem mestu.

 

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri