Dopust za smrt v družini

🕑 Aug 17, 2023


 

Dopust za smrt v družini

 

Smrt med bližnijmi je vedno tragična, in pomembno je, da si vsak vzame čas za žalovanje. Prav tako je v primeru smrti potrebno poskrbeti za vse formalnosti, načrtovati in pripraviti pogreb ter obvestiti znance ali daljne sorodnike.

Teža tega obdobja lahko terja velik davek, kot je utrujenost, pomanjkanje motivacije, izguba energije, in številna druga stanja, za katera rabimo nekaj časa, da se iz njih poberemo.

 

Tu pa se nemalokrat pojavi tudi vprašanje, kako najti dovolj časa, za vso organizacijo in žalovanje. Berite dalje in preverite, ali vam pripada dopust za smrt v družini, koliko traja in za kaj ga lahko izkoristite.

 

 

Kdaj vam pripada dopust za smrt v družini

Obstaja mnogo različnih poimenovanj za dopust v primeru smrti, ti ‘dodatni’ dnevi dopusta pa se imenujejo ‘plačana odsotnost zaradi osebnih okoliščin’.

 

Ta čas se torej ne spada zares pod vaš redni dopust, pač pa velja za izredne proste dneve ali izredne dneve odsotnosti v primeru osebnih okoliščin. V to kategorijo spadajo tudi odsotnosti zaradi npr. poroke ali pa hujše nesreče.

 

Plačana odsotnost delavca se določa z zakonom o delovnih razmerjih, dodatno je pa lahko opredeljena z internim aktom ali uredbo delodajalca. Javnim uslužbencem pravice glede odsotnosti zaradi smrti v družini in drugih osebnih okoliščin določa Kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti v Republiki Sloveniji

 

V skladu z zakonom, vsakemu delavcu pripada v vsakem letu največ sedem dni plačane odsotnosti, dopust za smrt v družini ali prosti dnevi v primeru smrti v družini vam pripadajo v primeru smrti:

  • zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
  • otroka, posvojenca, ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
  • smrti staršev (očeta, mame, posvojitelja/ev, zakonca ali zunajzakonskega partnerja starša).

 

Pomembno si je zapomniti, da plačano odsotnost zaradi osebnih okoliščin morate koristiti v luči dogodka – torej takrat, ko je prišlo do smrti (ali dan/dva po tem). Izredni dopust zaradi smrti v družini ne morete koristiti naknadno, kasneje v letu.

 

Dopust za smrt v družini

 

 

Dolžina dopusta za smrt v družini

 

V skladu z zgoraj omenjenim Zakonom o delovnih razmerjih, pripada vsakemu delavcu v koledarskem letu skupaj največ sedem dni izredne plačane odsotnosti. Koliko dni dopusta prejmete za smrt v družini, pa je zares stvar dogovora med vami in vašim delodajalcem.

 

Zakonsko vam v primeru smrti v družini pripada vsaj en dan plačane izredne odsotnosti, za vsak dan več pa se morate pogovoriti z delodajalcem. Dolžina dopusta v primeru smrti v družini pa je lahko dodatno opredeljena tudi v kolektivni pogodbi posameznega podjetja ali pa internem aktu delodajalca (urejenem notranjem pravilniku delodajalca). V pogodbi ali internem aktu lahko tako delodajalec na primer odredi, da vam v primeru smrti v družini pripadajo npr. 2 ali 3 dnevi izredne plačane odsotnosti.

 

Ker je smrt težka tema, in je dogodek, ki zahteva mentalno in fizično moč, je pomembno, da si za to vzamete čas. Pomembno je, da si dovolite žalovati, tudi če to pomeni nekajdnevno odsotnost iz službe.

 

Ker je večina delodajalcev razumevajočih in prilagodljivih, še posebno v izrednih primerih kot je smrt v družini, verjamemo, da se boste za dolžino izrednega dopusta v primeru smrti lahko brez težav dogovorili in našli ustrezen kompromis.

 

V kolikor pa se vam z delodajalcem ne uspe dogovoriti za odobritev več kot enega dneva dopusta v primeru smrti v družini, pa lahko zaprosite za koriščenje rednega dopusta – če vam pogodba to dovoljuje.

 

 

Ali je dopust za smrt v družini plačan

 

Kratek odgovor je da.

 

Ker smrt v družini spada pod osebne okoliščine, dopust ali prosti dnevi, ki jih boste koristili za to, spadajo pod plačano odsotnost zaradi osebnih okoliščin.

 

To pomeni, da bodo vsi prosti dnevi, ki jih boste uporabili v primeru smrti bližnjega, in se boste zanje ustrezno dogovorili z delodajalcem, sodili pod plačano odsotnost ter boste zanje prejeli normalno plačilo (v kolikor dnevi odsotnosti spadajo v vaš delovni čas).

 

 

Dopust za smrt v družini

 

Smrt v družini je lahko nenadna in nepričakovana, v vsakem primeru pa je to vedno težek in tragičen dogodek, za katerega potrebujete čas, da ga prebrodite. Temu je tudi namenjen dopust v primeru smrti v družini ali plačana odsotnost zaradi osebnih okoliščin. Vsak delodajalec vam bo za smrt bližnjega odobril vsaj en dan odsotnosti (kar vam zakonsko tudi pripada), za vsak dodaten dan pa se lahko dogovorite.

 

Na spletni strani https://preveri-podjetje.si/ pa lahko preverite tudi druge primere, v katerih vam pripada plačana odsotnost, in izveste več o plačanem dopustu.

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri