Prosta delovna mesta GOV si - Kako prodreti v javni sektor?

🕑 Dec 03, 2023


 

 

Ali si ti tisti/-a, ki nas bo pripravila na boljši jutri? Potrebne bodo namreč dobre osebe, ki si bodo upale priti na svetlo in povedati kar mora biti povedano. Jaz sem tukaj, da lahko ti, ja, prav ti, najdeš tisto delovno mesto, ki ti bo dalo najboljša vrata v izpopolnjujočo kariero v javnem sektorju (v nadaljevanju: GOV).

 

Že od nekdaj se mi je zdelo delo v GOV precej pomembno. Vstopanje na karierno pot znotraj GOV ponuja namreč toliko priložnosti za oblikovanje družbe in prispevanje k pomembnim spremembam, da ta delovna mesta ne smemo nikakor podcenjevati. Kmalu bodo posledice kapitalizma, podnebnih sprememb in z njima povezane migracije postale vsakdan in nanje bomo morali biti kar nadvse pripravljeni.  

 

 

Prosta delovna mesta GOV si - Kako prodreti v javni sektor?

 

 

V tem članku pa bomo ponudili tudi praktične korake in nasvete za uspešno prijavo na prosta delovna mesta v GOV, vse od knjig, ki jih je dobro prebrati, do najbolj pomembnih nasvetov, s katerimi se boste lahko prodrli v željeni oddelek javnega sektorja. Podali pa bomo tudi kratek pregled institucij, kjer lahko trenutno poiščete priložnosti, ki se ujemajo z vašimi željami in potrebami. 

 

Zakaj iskati prosta delovna mesta v GOV?

 

GOV je nekaj kar je ves čas v ozadju, a vseeno odločilnega pomena tako za posameznike kot za družbo kot celoto. Končno lahko aktivno soustvarjate boljšo prihodnost. Delo v GOV ni zgolj služba; gre za priložnost sodelovanja pri oblikovanju politik, izboljšanju javnih storitev ter ustvarjanju boljših življenjskih pogojev za ljudi.

 

Prosta delovna mesta v GOV bodo na voljo za raznorazna dela. Med drugim: Izdajanje osebnih dokumentov, regulacija izvoza in trgovine, finančna podpora kulturnim dogodkom, regulacija prometa, nujni odzivi ob nesrečah, izdajanje gradbenih dovoljenj, izvajanje programov socialne varnosti (vključno z denarnimi nadomestili za brezposelnost), upravljanje javnega prevoza, regulacija zdravstvenega sektorja, pobiranje davkov, okoljski inšpekcijski pregledi ter še mnogo drugih nalog.

 

Prosta delovna mesta GOV si - Kako prodreti v javni sektor?

 

Kje vse se lahko zaposliš v GOV?

 

Prosta delovna mesta v javni upravi Republike Slovenije lahko najdete v različnih institucijah. Preden se vstopi v svet GOV pa je precej pomembno, da razumete javno upravo in kako deluje. 

 

GOV je sestavljen iz državnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti, javnih skladov, javnih agencij, javnih gospodarskih zavodov ter drugih oseb javnega prava. Izraz pa povzema vse javnopravne organizacije oziroma drugače imenovane ‘osebe javnega prava.’ 

 

Prosta delovna mesta lahko najdete v institucijah kot so: ministrstva, agencije, inštituti, upravne enote posameznih občin, inšpektorati, direkcije, arhiv Republike Slovenije, državna volilna komisija, državni svet, državni zbor Republike Slovenije, državno odvetništvo Republike Slovenije, sekretariati, generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije, finančna uprava Republike Slovenije, uprave in komisije. 

 

Prosta delovna mesta GOV si - Kako prodreti v javni sektor?

 

Prosta delovna mesta GOV.si

 

Za ogled trenutnih prostih delovnih mest v javni upravi obiščite uradno spletno stran Vlade Republike Slovenije in portal za zaposlovanje, ki je dostopna na tej povezavi. 

 

Prosta delovna mesta GOV si - Kako prodreti v javni sektor?

 

Prosta delovna mesta GOV - Priporočila

Izobrazba in usposabljanje sta pomembna za določene položaje v javni upravi. Moja trenutno najboljša praksa je, da pričnete z iskanjem službe tudi leto vnaprej. Čim prej, tem boljše. Shranite si zgornjo povezavo med zaznamke na Google-u in si ustvarite navado vsak dan ‘malo pogledati’ kaj se dogaja. Zakaj? Namen je, da se dobro spoznate kje mislite delati in katere zahteve morate izpolnjevati, da vas bodo sploh sprejeli na prvi intervju. Če gre vse po sreči boste dobili še kakšno idejo - na primer: vedeli boste na katero konferenco bi lahko šli, da bi bolje spoznali kdo bo vaš potencialni delodajalec v GOV. Ne pustite, da vas bodo na intervjuju videli prvič! Bodite aktivni že prej! Naj tako ali drugače že poznajo vaše ime! 

 

Kot sem že omenila je dobro preveriti zahteve in si pridobite potrebno izobraževanje, če je potrebno. Velikokrat lahko dobite dobre izkušnje s prostovoljstvom, načeloma bi vam priporočala naslednje spletne strani, ki so meni najbolj pomagale:

  • Slovenska Filantropija - So neverjetno prijazni in se prilagodijo vašim željam glede tega kje bi in kako bi želeli sodelovati. Zelo priporočam!
  • European Solidarity Corps - Če ste stari do 30 let vam EU plača namestitev, hrano in transport, da greste prostovoljit v katerikoli državi znotraj EU do 12 mesecev!
  • Zavod Movit - Zavod ustvarjen za razvoj mobilnosti mladih.

 

Tako kot v zasebnem pa je v javnem sektorju mogoče še bolj ključnega pomena naslednje - Networking. Če ne veste kaj in kako bi vam priporočila, da si ogledate nekaj videev na Youtube-u. Definitivno pa za to ne posegajte po knjigah kot so The 48 Laws of Power. Vem, da boste delali v javnem sektorju, ampak avtor te knjige nima nobene akademske podlage, osebnih izkušenj ali dosežkov, ki bi lahko pripomogle k kredibilnosti njegovih literarnih del. Priporočila bi vam raje dela kot so Why Would the Devil Have all The Best Tunes? Ki govori o socialnem marketingu oziroma uporabi t.i. kapitalističnih marketinških trikov v dobre namene. Govori o uporabi psihologije in marketinških strategij za spodbujanje vedenj, ki pripomorejo k izboljšanju družbe. 

 

Prosta delovna mesta GOV si - Kako prodreti v javni sektor?

 

Ko se boste pa prijavljali na razpisano prosto delovno mesto pa pazite, da pravilno izpolnite prijavo za zaposlitev. Spletni portal omogoča enostavno filtriranje delovnih mest glede na različne kriterije, kar olajša iskanje služb, ki ustrezajo vašim željam. Poskrbite, da natančno izpolnite prijavo in pripravite strukturiran življenjepis ter motivacijsko pismo. Vsako delovno mesto ima tudi svoj edinstven način prijave, zato bodite pozorni na zahtevane dokumente in postopke.

 

Če vas povabijo na razgovor, se lahko dobro pripravite tako, da obro preučite institucijo, pripravite se na vprašanja in bodite pripravljeni na razpravo o svojih veščinah in izkušnjah.

 

Prosta delovna mesta GOV si - Kako prodreti v javni sektor?

 

Kako preverite svojega potencialnega delodajalca?

 

Če vas na zanima raziskovanje kariernih priložnosti v zasebnem sektorju, obstaja neprecenljiv vir informacij, ki je na voljo izključno za preverjanje vašega potencialnega delodajalca - preveri.podjetje.si. Ta platforma omogoča globlji vpogled v potencialne delodajalce in olajša oceno delovnih mest. V Sloveniji pridobiva vedno večjo priljubljenost in omogoča razumevanje notranjih delovanj podjetij prek anonimnih pregledov zaposlenih. Čeprav se na začetku zanimate za javni sektor, je uporaba te platforme ključnega pomena, ko razmišljate o prehodu v zasebni sektor. Gre za zaupanja vredno središče, kjer zaposleni delijo izkušnje iz celotne države in nudijo kritične vpoglede v potencialne delodajalce.

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri