Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

🕑 Feb 28, 2024


Zaradi starosti in bogatih izkušenj na trgu dela so starejši zaposleni upravičen do posebne zaščite in ugodnosti. Zakonski okvir zagotavlja, da so starejši delavci deležni določenih privilegijev, ki jim pomagajo pri obravnavanju izzivov in izkoriščanju priložnosti v poznejši fazi svoje kariere. Kdaj postanete starejši delavec in kakšne koristi lahko pričakujete?

 

Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

 

 

V tem članku vas bomo seznanili s pravicami in ugodnostmi, ki jih zakonodaja dodeljuje starejšim delavcem. Kot ključna skupina v delovnem okolju si kot starejši delavci zaslužite priznanje in zaščito glede na svoje specifične potrebe. Skrb za starejše delavce ne predstavlja le pravne obveznosti delodajalca, temveč je tudi izraz priznanja njihove vrednosti in prispevka v delovnem okolju. Na koncu pa bomo predstavili tudi najbolj pomembne forume za dodatne informacije o statusu “Starejši delavec.”


 

Kako se lahko pritožite, če delodajalec ne upošteva vaših pravic?

Če delodajalec ne spoštuje pravic, povezanih z vašim statusom "starejši delavec", imate več možnosti za pritožbo. Najprej se posvetujte z vašim delodajalcem in izrazite svoje pomisleke. Če zadeva ni rešena zadovoljivo, se lahko obrnete na pristojne delovne inšpektorje ali se posvetujete s pravnim svetovalcem.

 

Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

 

 

Poleg tega je na voljo spletni portal Preveri.podjetje.si, kjer zaposleni lahko anonimno objavljajo komentarje o svojih nekdanjih ali trenutnih delodajalcih. Ta platforma omogoča delavcem, da delijo svoje izkušnje in opozorijo na morebitna kršenja pravic. Če se soočate z neupoštevanjem pravic iz naslova statusa "starejšega delavca" ali “delavca pred upokojitvijo”, lahko ta portal postane koristen vir informacij in omogoči deljenje izkušenj z drugimi zaposlenimi.


 

Starejši delavec

Kdaj postaneš starejši delavec? Kdo je starejši delavec?

Kateri posamezniki potemtakem veljajo za starejše delavce? V 197. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da imajo delavci, ki so dopolnili 55 let, pravico do posebnega varstva. Starost nad 55 let je tako edini kriterij, ki določa status starejšega delavca.

 

Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

 

 

Katera je razlika med starejšim delavcem in zaposlenim pred upokojitvijo?

Delavca pred upokojitvijo ne smemo zamenjevati s starejšim delavcem. Izraz starejši delavec ni enak izrazu delavec pred upokojitvijo, čeprav se nanašata na podobni kategoriji, sta vsebinsko različni. Delavec pred upokojitvijo in starejši delavec sta vseeno dve ločeni kategoriji zaposlenih, ki nista povezani niti glede pogojev zaposlitve niti v zvezi s pravicami, ki pripadajo zaposlenemu.

 

Izraz delavec pred upokojitvijo se nanaša na zaposlene glede na čas pred morebitno odpovedjo zaposlitve. Ta kategorija ne postavlja poudarka na starosti ali določenih pogojih v zvezi s starostjo, temveč se osredotoča na delavca v času pred potencialno odpovedjo.

 

Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

 

 

Po drugi strani pa se izraz starejši delavec nanaša na pravice zaposlenega med trajanjem delovnega razmerja in se osredotoča na posebne ugodnosti in varstvo, ki jih zakon dodeljuje zaposlenim, starejšim od 55 let. Te pravice so povezane z delom in pogoji zaposlitve starejših delavcev med njihovo aktivno zaposlitvijo.Kot že omenjeno, je starejši delavec tisti, ki dopolni 55 let. Po drugi strani je delavec pred upokojitvijo tisti, ki dopolni 58 let ali mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe. 

 

Kakšne ugodnosti ima delavec pred upokojitvijo?

Delavec pred upokojitvijo ima prav tako določene ugodnosti. Delodajalec mu, na primer, ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga brez njegovega pisnega soglasja, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. To varstvo pa velja le v primeru odpovedi iz poslovnega razloga in ne ob vsakem primeru, saj so vezana na izpolnjevanje določenih pogojev. 

 

Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

 

 

Kakšne ugodnosti ima starejši delavec?

Ko starejši dosežejo določene starosti imajo kot zaposleni pravico do določenih ugodnosti, ki niso na voljo drugim delavcem. V primeru vprašanj glede delovne, obligacijske ali gospodarske zakonodaje se pa lahko dodatno obrnete na pravne strokovnjake.

 

Ali se lahko odpove pogodba o zaposlitvi starejšemu delavcu?

V praksi se pogosto pojavlja napačno prepričanje, da je nemogoče prekiniti delovno razmerje s starejšim delavcem. V nadaljevanju bomo pojasnili, v katerih primerih to sicer drži, in v katerih ne.

 

Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

 

 

Starejši delavec

Delodajalec ne sme brez pisnega soglasja starejšega delavca redno odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler ta ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

 

Vendar pa obstajajo določene izjeme, kot jih navaja zakon v drugem odstavku istega člena:

  • v primeru, da je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino,
  • v primeru, da je delavcu ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu v skladu s prvim odstavkom 91. člena ali v skladu z 92. členom tega zakona,
  • če delavec ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi po tem členu, razen v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi v skladu s prejšnjo alinejo,
  • v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.

 

Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

 

 

Delavec pred upokojitvijo

»Delavec pred upokojitvijo« je pravno zaščiten le, če gre za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.  Se pravi, ZDR-1 (Zakon o delovnih razmerjih) delavca ne varuje v primeru, če:

  • v primeru, da delodajalec želi odpovedati pogodbo o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti,
  • delavcu bi delodajalec odpovedal pogodbo o zaposlitvi iz krivdnega razloga,
  • delavec je nezmožen opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti,
  • delavec je neuspešno opravil poskusno delo,
  • delodajalec da izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi.

 

Starejši delavec forumi in pogosta vprašanja

 

 

Kateri predpis mora delodajalec upoštevati, da starejšemu delavcu prizna dodatne dni dopusta?

Ena izmed privilegijev, ki jih uživa starejši delavec, je pravica do vsaj treh dodatnih dni letnega dopusta. Poleg tega lahko starejši zaposleni sklene pogodbo o zaposlitvi ali začne delati s krajšim delovnim časom od polnega, bodisi na istem ali drugem primerljivem delovnem mestu, če se odloči za delno upokojitev. Tretja ugodnost vključuje zaščito pred odrejanjem nadurnega ali nočnega dela s strani delodajalca brez predhodnega pisnega soglasja delavca. Čeprav ima starejši delavec možnost opravljanja nočnega ali nadurnega dela, je to možno le, če podpiše ustrezno pisno soglasje. Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo lahko najdete tukaj

 

Več o letnem dopustu si lahko ogledate tukaj.

 

Forumi za dodatne informacije o statusu “Starejši delavec”

V pomoč, vam tukaj posredujemo najbolj pomembne forume, ki trenutno obravnavajo vprašanja na temo statusa “starejši delavec”

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri