Starejši delavec - nasveti, zakon, pravice in odgovornosti

🕑 Apr 03, 2024


 

 

Zaradi naprednih let in obsežnih izkušenj na področju zaposlovanja starejši delavci imajo pravico do posebne zaščite in ugodnosti. Pravna struktura zagotavlja, da starejši zaposleni dobijo določene privilegije, ki jim pomagajo pri soočanju z izzivi in izkoriščanju priložnosti v poznejših fazah svoje kariere. Kdaj postane posameznik starejši delavec in kakšne koristi lahko pričakuje?

 

Starejši delavec - nasveti, zakon, pravice in odgovornosti

 

 

V tem članku bomo predstavili pravice in ugodnosti, ki jih zakon dodeljuje starejšim zaposlenim. Kot pomembna skupina v delovnem okolju si starejši delavci zaslužijo priznanje in zaščito, ki upošteva njihove specifične potrebe. Skrb za starejše zaposlene pa seveda ni samo zakonska obveznost delodajalca, ampak tudi priznanje njihove vrednosti in prispevka v delovnem okolju. Nazadnje bomo predstavili ključne platforme za dodatne informacije o statusu "Starejši delavec".

 

Kako lahko izrazite nezadovoljstvo, če delodajalec ne upošteva vaših pravic?

Če delodajalec ne spoštuje pravic, povezanih s tako pomembnim statusom kot je  "starejši delavec", imate več možnosti za pritožbo. Najprej se seveda posvetujte z delodajalcem in izrazite svoje pomisleke osebno. Če težave niso rešene zadovoljivo, se lahko obrnete na pristojne delovne inšpektorje ali se posvetujete s pravnim svetovalcem.

 

Poleg tega obstaja spletni portal Preveri.podjetje.si, kjer zaposleni lahko anonimno delijo komentarje o svojih nekdanjih ali trenutnih delodajalcih. Ta platforma omogoča delavcem, da izmenjajo izkušnje in opozorijo na morebitna kršenja pravic. Če se soočate z neupoštevanjem pravic iz naslova statusa "starejšega delavca" ali "delavca pred upokojitvijo", lahko ta portal postane koristen vir informacij in omogoči izmenjavo izkušenj z drugimi zaposlenimi.

 

Starejši delavec - nasveti, zakon, pravice in odgovornosti

 

 

Kdaj postane posameznik starejši delavec? Kdo spada v kategorijo starejših delavcev?

V 197. členu Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) je določeno, da imajo delavci, ki so dopolnili 55 let, pravico do posebnega varstva. Starost nad 55 let je edini kriterij, ki določa status starejšega delavca.

 

Razlika med starejšim delavcem in delavcem pred upokojitvijo

Delavec pred upokojitvijo ni enak starejšemu delavcu. Čeprav se nekoliko nanašata na podobni kategoriji, sta vsebinsko različni. Delavec pred upokojitvijo in starejši delavec sta ločeni kategoriji zaposlenih, ki nista povezani niti glede pogojev zaposlitve niti v zvezi s pravicami, ki pripadajo zaposlenemu.

 

Prvi izraz “delavec pred upokojitvijo” se nanaša na zaposlene glede na čas pred morebitno odpovedjo zaposlitve. Ta kategorija ne postavlja poudarka na starosti ali določenih pogojih v zvezi s starostjo, temveč se osredotoča na delavca pred potencialno odpovedjo.

 

Starejši delavec - nasveti, zakon, pravice in odgovornosti

 

 

Po drugi strani pa se izraz starejši delavec nanaša na pravice zaposlenega med trajanjem delovnega razmerja in se osredotoča na posebne ugodnosti in varstvo, ki jih zakon dodeljuje zaposlenim, starejšim od 55 let. Te pravice so po večini povezane samo z delom in pogoji zaposlitve starejših delavcev med njihovo aktivno zaposlitvijo. Starejši delavec je tisti, ki dopolni 55 let, medtem ko je delavec pred upokojitvijo tisti, ki dopolni 58 let ali mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe.

 

Kakšne ugodnosti ima delavec pred upokojitvijo?

Delavec pred upokojitvijo ima določene ugodnosti. Delodajalec mu, na primer, ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga brez njegovega pisnega soglasja, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. To varstvo velja le v primeru odpovedi iz poslovnega razloga in ne v vsakem primeru, saj je vezano na izpolnjevanje določenih pogojev.

 

Kakšne ugodnosti ima starejši delavec?

Starejši delavci imajo določene ugodnosti, ko dosežejo določene starosti. Te ugodnosti niso na voljo drugim delavcem. V primeru vprašanj glede delovne, obligacijske ali gospodarske zakonodaje se lahko dodatno obrnete na pravne strokovnjake.

 

Starejši delavec - nasveti, zakon, pravice in odgovornosti

 

 

Ali se lahko delodajalec odpove pogodbi o zaposlitvi starejšemu delavcu?

Obstaja napačno prepričanje, da je nemogoče prekiniti delovno razmerje s starejšim delavcem. Po zakonu v določenih primerih je to mogoče. Delodajalec ne sme brez pisnega soglasja starejšega delavca redno odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler ta ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Vendar pa obstajajo izjeme, kot jih navaja zakon, na primer v primeru pravice do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti ali ponujanja nove ustrezne zaposlitve pri istem delodajalcu.

 

Delavec pred upokojitvijo ima pravico do dodatnih dni dopusta, ki jih delodajalec prizna v skladu z določenim predpisom. Poleg tega lahko starejši zaposleni sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas ali začne delati s krajšim delovnim časom, če se odloči za delno upokojitev.

 

Starejši delavec - nasveti, zakon, pravice in odgovornosti

 

 

Forumi za več informacij o starejših delavcih

Čeprav ima starejši delavec možnost opravljanja nočnega ali nadurnega dela, mora za to podpisati pisno soglasje. Za dodatne informacije o letnem dopustu in pravicah starejših delavcev lahko poiščete pomoč na ustreznih forumih.

 

Forumi za dodatne informacije o statusu "Starejši delavec" vključujejo spletne platforme, kot so Forum.Over.Net, Med.Over.Net, Forum Finance in Forum Media. Ti forumi ponujajo možnost izmenjave informacij in izkušenj ter obravnavajo različna vprašanja povezana s statusom starejših delavcev.

 

Kako je pa v javnem sektorju?

 

Starejši delavec v javnem sektorju

 

Delodajalec ne sme redno prekiniti zaposlitvene pogodbe starejšemu zaposlenemu zaradi poslovnih razlogov brez njegove pisne privolitve, dokler ne izpolni pogojev za pridobitev starostne pokojnine.

 

Vendar obstajajo izjeme, kot jih določa zakon v drugem odstavku istega člena:

  • Če je zaposlenemu zagotovljena pravica do finančnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti, dokler ne izpolni pogojev za pridobitev starostne pokojnine.
  • Če mu je ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu v skladu s prvim odstavkom 91. člena ali z 92. členom zakona.
  • Če zaposleni že izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo zaposlitvene pogodbe po tem členu ob sklenitvi pogodbe, razen v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi v skladu s prejšnjo alinejo.
  • V primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.

 

Zaposleni pred upokojitvijo v javnem sektorju

"Zaposleni pred upokojitvijo" je pravno zaščiten le v primeru redne prekinitve zaposlitvene pogodbe zaradi poslovnih razlogov. Zakon o delovnih razmerjih ne ščiti zaposlenega v primeru, če:

  • Delodajalec želi prekiniti zaposlitveno pogodbo zaradi nesposobnosti.
  • Delodajalec bi mu prekinil zaposlitveno pogodbo zaradi krivdnega razloga.
  • Zaposleni ni zmožen opravljati dela v skladu s pogoji iz zaposlitvene pogodbe zaradi invalidnosti.
  • Zaposleni ne uspešno opravi poskusnega dela.
  • Delodajalec poda izredno odpoved zaposlitvene pogodbe.

 

Starejši delavec - nasveti, zakon, pravice in odgovornosti

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri