Vse o Zavodu za zaposlovanje

🕑 Feb 13, 2023


 

Zavod za zaposlovanje

 

Vse o Zavodu za zaposlovanje

 

Kaj je Zavod za zaposlovanje

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, na kratko ZRSZ in pogovorno Zavod za zaposlovanje je ustanova Republike Slovenije, ki vsem prijavljenim v bazo brezposelnih ali iskalcev zaposlitve nudi pomoč pri iskanju zaposlitve, poklicni orientaciji, izobraževanju in izboljševanju zaposljivosti težko zaposljivih oseb.

V sklopu spletne strani Zavoda za zaposlovanje je iskalcem zaposlitve in delodajalcem na voljo tudi portal PoiščiDelo.si, kjer so na voljo oglasi za različna prosta delovna mesta, ki jih lahko razvrstite glede na področje dela, ki vas zanima oziroma mu ustrezate, da lahko kar v najkrajšem času najdete idealno službo za vas.

Poleg iskanja zaposlitve Zavod za zaposlovanje posveča veliko pozornosti tudi mladim, ki iščejo prvo zaposlitev, in težko zaposljivim osebam, pomoč pa jim nudijo s svetovanjem, usposabljanjem in izobraževanjem za opravljanje poklicev, mentorstvom …

 

 Komu je namenjen Zavod za zaposlovanje

Na Zavod za zaposlovanje se lahko prijavijo vsi državljani Republike Slovenije, prijava pa je mogoča tudi za tujce, in sicer:

 • državljane držav Evropske unije ali Evropskega gospodarskega prostora (Norveška, Islandija, Švica, Lihtenštajn),
 • državljane ostalih držav, a z določenimi dodatnimi pogoji, kot je znanje slovenskega jezika.

Kakšni so pogoji za prijavo na Zavod za zaposlovanje pa je odvisno od evidence, v katero se prijavljate.

Zavod za zaposlovanje vodi dve evidenci, v kateri se lahko prijavite, in sicer:

 • evidenca brezposelnih,
 • evidenca iskalcev zaposlitve.

V evidenco Zavoda za zaposlovanje se lahko torej prijavijo brezposelni in tisti, ki že imajo zaposlitev, vendar je njihova zaposlitev ogrožena in iščejo boljšo rešitev. Prav tako se v evidenco prijavijo lahko tisti, ki imajo kak drug status (dijak, študent, samozaposlena oseba …) ter morajo biti za koriščenje določenih prednosti in pravic, kot so izobraževanja ali denarna socialna pomoč, prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje.

 

 Evidenca brezposelnih

Kot že ime namiguje, je evidenca brezposelnih na Zavodu za zaposlovanje namenjena vsem, ki imajo status brezposelne osebe. Prijavite se lahko, če:

 • niste zaposleni oziroma v delovnem razmerju,
 • niste samozaposleni,
 • niste upokojeni,
 • nimate statusa dijaka, študenta, vajenca, ali udeleženca izobraževanja za odrasle in ste mlajši od 26 let,
 • nimate statusa kmeta,
 • ste upravičeni do denarnega nadomestila za brezposelnost,
 • ste pripravljeni aktivno iskati zaposlitev.

Aktivno iskanje zaposlitve pomeni prav to – redno preverjanje spletne strani Zavoda za zaposlovanje s prostimi delovnimi mesti PoiščiDelo.si, pošiljanje prošenj z življenjepisom in udeležba na razgovorih za delo. Prav tako je pomembno, da se udeležujete delavnic, seminarjev in izobraževanj, na katera vas napoti zavod, ter da svetovalnemu delavcu ali delavki, kateri ste bili dodeljeni, redno poročate o svojih dejavnostih.

 

 Evidenca iskalcev zaposlitve

Poleg brezposelnih oseb se lahko na Zavod za zaposlovanje prijavijo tudi iskalci zaposlitve, ki so že zaposleni, ali imajo kak drug status, zaradi katerega se ne morejo vpisati v evidenco brezposelnih. Priporočljivo je, da se v evidenco iskalcev zaposlitve prijavite, če:

 • se vam izteka delovno razmerje, ker ste prejeli odpoved pogodbe o zaposlitvi,
 • se vam izteka delovno razmerje za določen čas, niste pa prepričani, ali vam bo isti delodajalec ponudil redno zaposlitev ali podaljšanje pogodbe za določen čas,
 • ste zaposleni, a iščete drugo zaposlitev.

Prijava v eni izmed evidenc na Zavodu za zaposlovanje je obvezna za izpolnjevanje pogojev za prejemanje denarne socialne pomoči.

 

 

 Denarna socialna pomoč

Denarna socialna pomoč je namenjena socialno ogroženim osebam, v to kategorijo pa so vključene tudi brezposelne osebe in v nekaterih primerih iskalci zaposlitve. Glede na vaš status (brezposelna oseba, dijak, študent …) se morate pred oddajo vloge za denarno socialno pomoč prijaviti v ustrezno evidenco na Zavodu za zaposlovanje.

V primeru, da se sami odjavite iz katere koli od evidenc ali pa vas zaradi neupoštevanja pravil oziroma izogibanja dolžnostim izpiše Zavod za zaposlovanje sam, izgubite tudi pravico do prejemanja denarne socialne pomoči.

Vaše dolžnosti pri vpisu v evidenco na Zavodu za zaposlovanje vam bodo natančno predstavljene v zaposlitvenem načrtu, načeloma pa vključujejo redno iskanje zaposlitve na enem ali več portalih s prostimi delovnimi mesti (PoiščiDelo.si, Moje Delo, Optius …), udeleževanje na vseh delavnicah, izobraževanjih ipd. ter sestankih s svojim dodeljenim svetovalnim delavcem in sprejemanje dela, ki vam je ponujeno.

 

 Prijava na Zavod za zaposlovanje

Ker se način poslovanja v Republiki Sloveniji neprestano spreminja in posodablja, so vam danes na voljo 3 načini prijave na Zavod za zaposlovanje:

 • osebno pri najbližjem uradu za delo (seznam z naslovi, kontaktnimi podatki in uradnimi urami najdete tukaj), priporočljivo je, da se prijavite na uradu za delo v mestu, kjer prebivate oziroma kjer iščete zaposlitev,
 • po pošti, tako da natisnete in izpolnite vlogo za prijavo v evidenco brezposelnih ali iskalcev zaposlitve,
 • elektronsko z digitalnim potrdilom ali brez, v tem primeru pa potrebujete elektronski naslov in mobilno številko ter si tako uredite strežniški podpis.

Ob prijavi v eno izmed evidenc Zavoda za zaposlovanje boste prejeli zaposlitveni načrt, v katerem boste skupaj s svetovalnim delavcem ali delavko izoblikovali in časovno opredelili svoje zaposlitvene cilje. Na podlagi vašega zaposlitvenega načrta boste od Zavoda za zaposlovanje prejemali obvestila o prostih delih, ki jim ustrezate.

Za najboljše rezultate in kar najhitrejšo zaposlitev je še vedno veliko odvisno od vas in vaše samoiniciativnosti. Delo lahko iščete tudi na drugih portalih s prostimi delovnimi mesti, svoj življenjepis pa lahko pošiljate tudi v baze kandidatov pri tistih podjetjih, ki vas zanimajo.

Še ne veste, katera podjetja se ujemajo z vašimi zaposlitvenimi in kariernimi cilji? Tista, ki so vzbudila vaše zanimanje, lahko preverite na portalu preveri-podjetje.si, kjer so zbrane anonimne ocene in komentarji za različna podjetja, podali pa so jih zaposleni, ki imajo izkušnje iz prve roke. Preverite podjetja in si kar najhitreje zagotovite delo, ki vam bo ustrezalo.

 

 

Preveri podjetje – anonimno ocenite podjetje ali preverite kaj menijo zaposleni, klikni na preveri podjetje - anonimna ocena zaposlitve Želite preveriti, če zaposlitev, ki vas zanima, ponuja zaupanja vreden delodajalec? Portal Preveri podjetje omogoča pregled ocen, ki so jih oddali zaposleni, v mnenju pa odgovorijo na različna vprašanja.

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo. Preberi več

Opozorilo

Podjetje je zaprto/neaktivno. Za več informacij smo vam na voljo na info@preveri-podjetje.si

Zapri