Banner

Bolniška odsotnost plača - višina nadomestila

8. Januar 2024

 

Višina nadomestila plače je odvisna od več dejavnikov, vključno z osnovo za nadomestilo, razlogom za začasno odsotnost z dela, trajanjem odsotnosti in metodami valorizacije. Razumevanje pravic med bolniško odsotnostjo je ključno v različnih situacijah, ko gre za skrb za družinske člane ali lastno zdravje.

V Sloveniji imajo zdravstveno zavarovane osebe zakonsko določene možnosti odsotnosti od dela in pravico do nadomestila plače v takih primerih. V tem članku bomo obravnavali različne scenarije bolniške odsotnosti, vključno s pravicami med odsotnostjo zaradi nege otroka, spremljanja družinskega člana na zdravljenju, okrevanja po operacijah in omejitvami kratkotrajne odsotnosti brez zdravniškega obiska. Pogledali si bomo podrobnosti, odstotke nadomestila, pogoje, trajanje ter pomembne informacije za uveljavljanje teh pravic v posameznih situacijah.


Bolniška odsotnost plača - višina nadomestila

 

 

Kaj storiti, če delodajalec ne ravna pravilno?

Delodajalec se lahko primerno odzove na vašo začasno odsotnost od dela tako, da spoštuje vaše pravice, kot so določene s strani zakonodaje, in vas obravnava s spoštovanjem ter razumevanjem. Slab odziv delodajalca na vašo začasno odsotnost pa lahko komentirate z anonimnim mnenjem na platformi Preveri-podjetje.si. To lahko pomaga iskalcem zaposlitve, da se bolje informirajo o izkušnjah drugih zaposlenih in tako sprejmejo bolj informirane odločitve glede svoje naslednje zaposlitve. Pomembno je, da se mnenja delijo na objektiven in konstruktiven način, ki lahko pomaga izboljšati delovne pogoje in odnose med zaposlenimi ter delodajalci.


Bolniška odsotnost plača - višina nadomestila
 

Različne bolniške odsotnosti, različna nadomestila in plače

 

Plača - Bolniška odsotnost za spremstvo otroka 

Razumemo, da je lahko zaskrbljenost za svojega otroka zelo čustvena. Vendar pa ima vsaka zdravstveno zavarovana oseba v Sloveniji zakonsko določene pravice, ki lahko olajšajo skrb za svojega otroka. V tem članku bomo obravnavali bolniško za spremstvo otroka, za nego otroka in za sobivanje z otrokom v bolniški oziroma zdravilišču, omogočajoč vam, da poskrbite za svojega otroka ob hkratnem prejemanju nadomestila, ki vam pripada.

 

V Sloveniji Imamo definirane tri vrste zadržanosti od dela:

  • Bolniška odsotnost/Stalež za sobivanje z otrokom v bolnišnici oziroma zdravilišču
  • Bolniška odsotnost/Stalež za nego otroka
  • Bolniška odsotnost/Stalež za spremstvo otroka


 

Vsaka vrsta zadržanosti ima med drugim specificiran:

  • odmerni odstotek za nadomestilo
  • izplačilo oziroma refundacija s strani ZZZS

 

Bolniška odsotnost plača - višina nadomestila

 

Za več informacij si lahko preberete naslednji članek, kjer si lahko za vsako vrsto bolniške odsotnosti ogledate še kako so specificirane: 

 

  • Starost otroka, do katere je dovoljeno pridobiti določeno obliko odsotnosti z dela.
  • Vsi potencialni prejemniki bolniškega nadomestila.
  • Obdobje trajanja bolniške odsotnosti.
  • Organ, pristojen za odločanje o odsotnosti z dela.
  • Različne vrste dokumentov za uveljavljanje nadomestila.
  • Organizacija ali institucija, ki izda dokument.


Bolniška odsotnost plača - višina nadomestila

 

Plača - Bolniška odsotnost za spremstvo družinskega člana 

Vsakemu zavarovancu pripada plačana odsotnost od dela zaradi nege družinskega člana v določenih zakonsko predpisanih situacijah. Ta pravica do nadomestila plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja se prične že od prvega dne zadržanosti od dela in se giblje med 70 in 80 odstotki. Verjetno vas zanima, ali lahko vzamete bolniško, da bi svojim staršem pomagali, jih pospremili ali negovali, ko je to potrebno. 

 

Starši so v skladu s tem zakonom, na žalost, vključeni med širšo družinsko skupino. Plačana odsotnost z dela zaradi nege družinskega člana je dovoljena le za tesnejše družinske člane in (če gre za odrasle ali starejše otroke) samo v primeru manjših in kratkotrajnih bolezni.

 

Vsaka zdravstveno zavarovana oseba je upravičena do bolniške odsotnosti z nadomestilom zaradi nege družinskega člana, in sicer največ 7 dni, če gre za nego ožjega družinskega člana. ZZVZZ ali Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, med ožje družinske člane šteje otroke (do 18. leta starosti) in zakonca oziroma osebo, s katero zavarovanec živi v zunajzakonski ali partnerski skupnosti. Torej največ 15 dni, če gre za nego otroka, mlajšega od sedem let, oziroma zmerno, težje ali težko prizadetega otroka. Za več informacij si lahko preberete naslednji članek.

 

Bolniška odsotnost plača - višina nadomestila

 

Osebe, ki večkrat zaprosijo za plačano bolniško odsotnost zaradi nege družinskega člana, se pogosto srečujejo s težavami na delovnem mestu in so lahko tarče neupravičene in nedovoljene diskriminacije, kar je na delovnem mestu nesprejemljivo. Če ste se s tem soočili, vas vabimo, da anonimno delite svoje mnenje na spletni strani preveri-podjetje.si. S tem lahko pomagate bodočim iskalcem zaposlitve pri razumevanju situacije pri problematičnem delodajalcu, da bodo lahko sprejeli bolj informirano odločitev glede naslednjega delovnega mesta. Še posebej starši majhnih otrok, še zlasti ženske, redno poročajo o tovrstnih odpovedih, ki so v skladu z delovnim pravom nedopustne.

 

Plača - Bolniška odsotnost po operaciji kile 

Pojavila se vam je izboklina v dimeljskem predelu, obiskali ste zdravnika in sedaj čakate na operacijo kile. Uspešno okrevanje po operaciji kile se doseže z usklajenim sodelovanjem fizioterapevtov in strokovnjakov za kineziologijo. Obdobje okrevanja in rehabilitacije lahko traja med 6 in 8 tedni po operaciji. Pravilno okrevanje je ključnega pomena, saj se lahko kila ponovno pojavi tudi po operativnem posegu. Zato je izredno pomembno urediti bolniško odsotnost od dela in s tem povezano nadomestilo plače.

 

Višina nadomestila plače je odvisna od več dejavnikov, vključno z osnovo za nadomestilo, razlogom za začasno odsotnost z dela, trajanjem odsotnosti in metodami valorizacije.

 

Za več informacij si lahko preberete naslednji članek.


Bolniška odsotnost plača - višina nadomestila
 

Plača - Bolniška odsotnost po operaciji žolčnih kamnov

Žolčnik in žolčevod sta ključnega pomena pri prebavi. Pri več kot 10% odraslih se pojavijo kamni v biliarnem sistemu, bolj znani kot žolčni kamni. Medtem ko nekateri bolniki ne izkazujejo nobenih simptomov, lahko pri drugih kamni povzročajo bolečine in druge težave. Nedvomno bo sledilo nekaj časa za počitek po operaciji. Kako pa lahko uveljavljate svoje pravice do začasne odsotnosti od dela in nadomestila plače? Katere vloge so potrebne? Do kdaj vam lahko osebni zdravnik izda elektronski bolniški list? Kdo je odgovoren za pravočasno izdajo elektronske bolniške listine? Kdo vse je upravičen do nadomestila plače? Ali je lahko nezaposlena oseba upravičena do nadomestila? Za te informacije si lahko preberete naslednji članek. Tukaj pa se podajmo takoj v plače oziroma nadomestila. 

 

Vaš osebni zdravnik vam bo predpisal načrtovano odsotnost. Dolžina potrebne bolniške se razlikuje glede na vrsto operacije in posameznika. Nekateri se lahko vrnejo k delu že po enem tednu, medtem ko drugi potrebujejo daljše obdobje okrevanja, tudi do enega meseca doma. Žolčni kamni so razmeroma pogosta bolezen, ki se lahko operira na dva načina: laparoskopsko ali klasično.


 

Plača - Bolniška odsotnost do tri dni 

Možnost kratkotrajne odsotnosti zaradi bolezni brez obiska zdravnika ali brez potrdila zdravnika je prenehala maja 2022. Ta možnost je bila začasno uvedena zaradi pandemije, natančneje z zakonom o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja in omilitev posledic covid-19. Za več informacij si lahko preberete naslednji članek.

 

Preberite tudi